Shutterstock

Inside Rente

ECB-rente blijft nog langer op 0 procent

8 Maart 2019 - Edin Mujagic

Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) vergaderde donderdag 7 maart en besloot toen om de rente tot minstens het einde van het jaar op 0% te houden. Daarnaast opent de bank later dit jaar een speciaal 'leenloket' voor commerciële banken. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bestuursleden van de ECB keken ook naar hun verwachtingen over de economische groei en inflatie in de eurozone, dit jaar en in de komende jaren. Daaruit is naar voren gekomen dat de economische expansie in het euroland significant is vertraagd. De economische groei komt dit jaar niet uit op 1,7%, maar op 1,1%. In 2020 komt de groei waarschijnlijk ook lager uit dan in december werd geraamd: 1,5% in plaats van 1,6%. In 2021 raamt de ECB de groei op 1,5%. 

In het kielzog daarvan ziet de bank de inflatie ook lager uitkomen. Die zal dit jaar 1,2% bedragen, in 2020 naar verwachting 1,5% en in 2021 ongeveer 1,6%. Als die voorspellingen uitkomen, dan heeft de ECB sinds 1999 maar 1 jaar voldaan aan de doelstelling die de bank kreeg bij de invoering van de euro: de jaarlijkse inflatie onder de 2% (tot en met 2003) of dicht in de buurt van de 2% (sinds 2003) te houden. Een zeer beroerde prestatie. 

Weerbaarder zijn
Alle bestuursleden zijn het er dan ook over een dat de economie van de eurozone weerbaarder moet worden. Daarom heeft de bank besloten om het zogeheten 'TLTRO-leenloket' voor commerciële banken opnieuw open te stellen. Tussen september 2019 en maart 2021 mogen alle commerciële banken uit het euroland, mits ze voldoende onderpand hebben, die speciale leningen opnemen. Dit gebeurt tegen de gemiddelde rente van de ECB en voor een periode van 2 jaar. Zij moeten dat geld dan wel direct uitlenen aan bedrijven en consumenten in de eurozone.

Volgens Mario Draghi, de president bij de ECB, zijn er 2 stoorzenders voor de vertraging van de economie. In de eerste groep staat de lagere groei van de wereldhandel, die wordt veroorzaakt door de groeivertraging in China, het economische reilen en zeilen in de opkomende landen, het protectionisme en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

In de andere hoek van de ring, waar de economie tevens rake klappen krijgt, vinden we de interne factoren. Dit zijn onder meer de auto-sector in Duitsland en de Italiaanse economie. 

Actie ondernemen?
Hoelang die stoorzenders actief blijven, is de 'one million euro question'. Als het antwoord 'lang' is, dan is actie ondernemen een must. Verwacht je dat het op redelijke termijn wel overwaait, dan hoef je als centrale bank niets te doen; zeker niet waneer het beleid al zeer ruim is. Iedereen zat uiteindelijk te wachten op het antwoord van Draghi, maar dat kwam helaas niet.

Wanneer ik die vraag moet beantwoorden, dan zou ik zeggen dat de ECB deze week te negatief is geweest en overdreef met haar besluiten. Hier zijn een aantal redenen voor te noemen:

  • De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten lijkt opgelost te worden; misschien zelfs deze maand nog.
  • Het protectionisme is toegenomen, in vergelijking tot enkele jaren geleden. Echter, in de marge neemt dat niet toe.
  • De groeivertraging in China, de problemen in opkomende landen en de lagere groei van de wereldhandel houden nauw verband met elkaar. De opkomende landen gaan waarschijnlijk dit jaar een gunstig jaar meemaken, omdat bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar niet verder aantrekt en de Amerikaanse rentes dalen. Dit geeft de centrale banken in de opkomende landen de gelegenheid om zelf ook monetair te stimuleren. 
  • Als laatste: China heeft de afgelopen weken en maanden heel wat stimulerende maatregelen genomen en dat werpt al de eerste vruchten af. Het zou mij niet verbazen als deze maatregelen de groei van de wereldeconomie later dit jaar positief verrast.

Monetaire polonaise
Als ik de uitkomsten van de vergadering in het mondiaal monetair beeld probeer te plaatsen, dan is mijn conclusie dat de ECB volop meedoet in de monetaire polonaise. De Fed, die de polonaise leidt, maakte onlangs een draai van verdere monetaire verkrapping naar een verruiming van het beleid. Het is een stap die veel centrale banken volgden of aangaven te gaan volgen. De ervaring leert daarnaast dat wanneer de monetaire ridders een polonaise inzetten, de financiële markten ook dansen van vreugde. 

In mijn ogen zijn er de komende maanden lage EURIBOR-tarieven en een neerwaartse druk op de andere rentes te verwachten; zeker wanneer de Europese verkiezingen dichterbij komen. Bij de verkiezingen zullen de anti-euro-partijen waarschijnlijk beter scoren dan de vorige keer, wat (afhankelijk van de uitslag) tot zorgen over het voortbestaan van de euro kan leiden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden