Agrifoto

Nieuws Rapport FAO en OECD

Prijzen landbouwproducten blijven nog 10 jaar laag

8 Juli 2019 - Eric de Lijster - 9 reacties

De prijzen voor landbouwproducten (als granen, suiker, zuivel en vlees) blijven mondiaal de komende 10 jaar gemiddeld op of onder de huidige niveaus liggen. De verbeteringen in de productie blijven de groei in de vraag overstijgen. 

Dit verwachten de wereldvoedselorganisatie FAO en de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling OECD in hun visie op de agrarische sector van 2019 tot en met 2028. De organisaties verwachten dat de agrarische productie tot 2028 met z'n 15% stijgt, terwijl het beschikbare agrarische areaal min of meer gelijk blijft. De winst wordt gehaald in het verbeteren van de opbrengst per hectare door technische innovatie.

Ook de veehouderij gaat de komende jaren groeien, met uitdijende veestapels tot gevolg. Hiervoor is meer voer nodig, verwachten de FAO en OECD, waardoor voergewassen als maïs en sojabonen een steeds groter aandeel krijgen in de gewassen. De organisaties verwachten dat het gebruik van granen voor voeders in de komende tien jaar sneller groeit dan de menselijke consumptie van voedsel.

Marktaandeel winnen
Internationale handel blijft volgens de organisaties essentieel voor de voedselzekerheid in een groeiend aantal landen die voedsel importeren. De agrarische wereldhandel groeit naar verwachting jaarlijks met 1,3%. Dat is wat trager dan de afgelopen jaren. Van regio's als Latijns-Amerika, het Carribisch gebied en Europa wordt verwacht dat zij marktaandeel gaan winnen in de mondiale agrarische export. Het Zwarte Zeegebied blijft toonaangevend in de export van tarwe en maïs, waarvan het meeste naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika gaat.

De agrarische wereldmarkten moet wel leren omgaan met nieuwe uitdagingen die naast de traditionele risico's kunnen worden gevoegd. Aan de aanbodzijde noemen de FAO en de OECD onder meer de verspreiding van besmettelijke ziekten als de Afrikaanse varkenspest, de groeiende weerstand tegen het gebruik van antibiotica, regels voor het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken en de gevolgen van de klimaatverandering.  Aan de vraagkant zien de organisaties uitdagingen in veranderende dieten, de laatste trends in gezondheid en duurzaamheid en het tegengaan van obesitas.

De spanningen in de wereldhandel baren de twee organisaties zorgen. Als dit escaleert, dreigt de handel te worden beperkt met alle gevolgen van dien. Volgens de FAO en OECD beperkt dit de handel wereldwijd, waardoor niet alleen de internationale markten hier schade van ondervinden maar ook de thuismarkten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Thomas 9 Juli 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883173/prijzen-landbouwproducten-blijven-nog-10-jaar-laag]Prijzen landbouwproducten blijven nog 10 jaar laag[/url]
De schrijver van dit stuk is wel even de invloed van de klimaatsverandering vergeten.... En dat hebben we b.v. nog niet gesproken over de slechte weers/groeiomstandigheden in 2019 door heel Europa, wat alles weg heeft van 2018. Oeps??
Abonnee
Hendrik 9 Juli 2019
Geen oeps, dit effect wordt amper in rapport genoemd klik op de link.
Jb 9 Juli 2019
Niemand kan de toekomst voorspellen al bied het allemaal weinig perspectief dus geniet zolang het nog kan volgende week is alles weer anders
Kjol 9 Juli 2019
Als de kosten ook maar laag blijven, daar draait het om. Helaas staan alle politieke pijlen nu niet gericht op lage kosten maar op goedkope import.
avi te h 9 Juli 2019
Wat een goed bericht om te lezen, maar dat bedoel ik niet zo!
Door dit soort berichten blijven inderdaad alle handelaren en afnemers lekker achterover leunen en op hun centen zitten.
De grote winst komt zo ten goede van alle tussenhandel en productie, maar niet bij de echte producent zelf.
Hij die te maken heeft met weer en wind, die alle moeite doet om zijn / haar land en de wereld te voeden, om vervolgens door jan-en-alle-man te worden uitgek....!

De boer krijgt overal wereldwijd de schuld van, maar produceren tegen een habbekrats zal hij van alles wat na hem de producten gebruikt moeten blijven doen.

Dit soort berichtgeving zou eens over moeten zijn.
Abonnee
Trevor 9 Juli 2019
Beste avi te h ik heb maar zo een vermoeden dat alles op bij het oude blijft ook als niemand er een artikeltje over schrijft. je ken het maar beter benoemen en onder de aandacht brengen
Agria74 10 Juli 2019
Heeft iemand dit artikel ook doorgestuurd aan minister Schouten met haar kringloop landbouw en dan hogere prijzen voor de producten.
hans 10 Juli 2019
Er zijn er maar een paar die de prijzen, productie en bestemmingen van alle landbouwproducten bepalen via gewasbeschermings-, zaaizaad- en graanvoorraad bezit.

Onderling ook nog erg verwikkeld.
ADM, Bunge, Cargill and (Louis) Dreyfus.
BayerMonsanto, Dupont, Syngenta and Limagrain.
Dow and BASF.

"De spanningen in de wereldhandel baren de twee organisaties zorgen. Als dit escaleert, dreigt de handel te worden beperkt met alle gevolgen van dien. Volgens de FAO en OECD beperkt dit de handel wereldwijd, waardoor niet alleen de internationale markten hier schade van ondervinden maar ook de thuismarkten."

Is het breken van monopoly's een bedreiging ? Of lopen die FAO en OECD ook gewoon aan het handje van de multinationals hierboven?
Frans 11 Juli 2019
Zolang de schappen uitpuilen van onze producten zijn lage prijzen volstrekt normaal. Vraag en aanbod, basiseconomie les 1.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden