Interview Alfred Jansen

'Vergoeding leidingen alleen voor bepaalde tijd'

1 Augustus 2019 - Jeannet Pennings

LTO Nederland is het nog niet eens geworden met Gasunie en TenneT over de vergoeding die de boeren moeten ontvangen voor de aanleg van leidingen in/op hun land. De gesprekken zijn vastgelopen, maar worden na de zomer hervat. Grootste discussiepunt: de voorwaarden. "Boeren hebben steeds meer moeite met afspraken voor onbepaalde tijd", zo vertelt Alfred Jansen, de portefeuillehouder Pacht en Veiligheid bij LTO Nederland.

Waarom is het overleg met Gasunie en TenneT vastgelopen?
"Wij hebben een samenwerkingsovereenkomst met TenneT en Gasunie, maar die overeenkomst is vorig jaar afgelopen. We hebben overlegd hoe nu verder. Daarbij heeft LTO Nederland een aantal eisen op tafel gelegd, waarvan Gasunie en TenneT hebben aangegeven dat die op dit moment niet realiseerbaar zijn."

Gaan die eisen alleen over de vergoeding die boeren ontvangen?
"Nee. Die tarieven lagen afgelopen jaar op €3,29 per m2 belemmerende strook grond (de afsluitvergoeding) en €1,31 per m2 werkstrook (de meerwerkvergoeding). Daar zou wel iets bij moeten, want we willen een marktconforme vergoeding voor onze leden, maar dat is platgezegd een kwestie van handjeklap. We willen vooral verandering aanbrengen in de onbepaalde tijd die nu aan de afspraak vasthangt en waar onze leden steeds meer moeite mee hebben."

Leiding door het land legt belemmering op de grond"

- Alfred Jansen

Waarom is dat een heikel punt?
"De overeenkomsten tussen de boeren en leidingbeheerders zijn nu altijd voor onbepaalde tijd. Dat is begrijpelijk voor een partij als de Gasunie of Tennet. De aanleg is een kostbare operatie, dus willen ze daar naderhand liever geen zorgen meer over hebben. Wat ons betreft moet voor de boer echter gewoon helder zijn wanneer de leiding er weer uit gaat. Een leiding door het land legt een belemmering op de grond. Dat kan bij een eventuele bestemmingswijziging of bouwplan beperkend werken."

"De voorwaarden moeten dus helder zijn. Op het moment dat je hierover gaat discussiëren, kom je echter in een groot grijs gebied. Wanneer moet een leiding er dan weer uit? Wanneer hoeft dat niet? Wanneer moet de leiding worden verlegd? Wat als de bestemming wijzigt? Wat mag er door de leiding lopen? Enzovoort, enzovoorts. Het wordt al snel heel technisch en juridisch. The devil is in the detail."

Maar het overleg wordt weer vlotgetrokken?
"Nadat de eerdere onderhandelingen waren vastgelopen, en de kwestie aandacht kreeg van de pers, zijn we nu wel weer in overleg. In september zitten we in elk geval met Gasunie om tafel. Dan hopen we zakelijk gezien dichter bij elkaar te komen. Met TenneT is er een hogere horde te nemen. We vernemen van onze leden dat de samenwerking met deze partij heel stroef verloopt. Dat willen we eerst graag veranderen; daar heeft iedereen baat bij. Ook het ministerie van Economische Zaken is betrokken bij de onderhandelingen en kan als bemiddelaar optreden. TenneT heeft wel beterschap beloofd."

Waarom is het belangrijk dat LTO Nederland afspraken maakt?
"Je zou het ook aan de markt kunnen overlaten. Het gaat echter om hele specifieke materie. Daarbij zijn er veel commerciële partijen op de markt met soms een vrij agressieve benadering. En tevens neemt het aantal leidingen door het agrarisch land alleen maar toe. Dat wetende denk ik dat het goed is dat er algemene afspraken worden gemaakt waarop alle boeren kunnen terugvallen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden