Rijksoverheid

Nieuws Politiek

Schouten zet zich in voor streek- en regioproducten

2 Augustus 2019 - Kimberly Bakker - 3 reacties

"De waardering voor streek- en regioproducten moet vergroot worden en de afzet van deze producten moet beter", zo meldt minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) vrijdag 2 augustus. Om dit doel te bereiken, wil ze een handelsmissie in eigen land organiseren. Daarnaast wordt knellende wet- en regelgeving aangepakt.

Schouten schrijft in de Kamerbrief dat ze de afstand tussen de producent en de consument wil verkleinen om de waardering voor voedsel verder te vergroten. Daarom gaat de minister met diverse supermarkten in gesprek over een breder assortiment aan streek- en regioproducten. Ze doelt dan vooral op producten die alleen regionaal verkocht worden en waarbij de afstand tussen de boer en de keten (in kilometers) kort is. Via een nog op te zetten benchmark wil de minister inzichtelijk maken of er meer regioproducten in het schap belanden.

Afzet bevorderen
Een ander plan van minister Schouten is om de afzet van deze producten te stimuleren, zodat ze eveneens landelijk en/of internationaal verkocht kunnen worden. Om dit te realiseren, gaat ze een handelsmissie in eigen land organiseren. De minister constateert dat kleinschalige producenten momenteel tegen problemen aanlopen, zoals de wet- en regelgeving die vooral bedoeld is voor grootschalige producenten.

Schouten wil de verschillende knelpunten in kaart brengen, waarna deze aangepakt worden. "Hierbij moet echter geen afbreuk gedaan worden aan de voedselveiligheid", zo schrijft ze. Daarnaast zal er een monitor voor de productie en afzet van streek- en regioproducten in het leven geroepen worden. Op deze manier kan de ontwikkeling in de gaten gehouden worden.

Korte ketens
Ten slotte wil de minister verschillende initiatieven opzetten die de band tussen de boer en consument moet verbeteren; veelal met de nadruk op lokaal voedsel en een eerlijke prijs voor de producent. Deze zogenoemde korte (voedsel)ketens wil Schouten stimuleren door de 'Taskforce Korte Keten' officieel te erkennen.

Minister Schouten is een van de sprekers op het Nationaal Economisch Landbouwcongres van Boerenbusiness. Klik hier voor het programma en tickets.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
???!!! 4 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10883469/schouten-zet-zich-in-voor-streek-en-regioproducten]Schouten zet zich in voor streek- en regioproducten[/url]
Op naar 0 export, einde in zicht?
eunj 4 Augustus 2019
Ja ze zet zich in voor het verlies van 45 miljard op de betalingsbalans. Die progressieven weten wat potverteren is!
Narcos 4 Augustus 2019
Knuffellandbouw. samenhangend geheel van subsidie en propagandamarketing.
Onze coöperaties en geldverstrekkers heulen volop mee is deze groene bubble, daarmee 90% van de sector in hun hemd te laten staan. Juiste diegenen die netjes, scherp en voor de omzet zorgen die verderop in keten voor de ruime marges zorgen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden