Shutterstock

Nieuws Farmer Friendly

FDF ontwikkelt keurmerk met supermarkten

14 Februari 2020 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Farmers Defence Force (FDF) ontwikkelt samen met de supermarkten, verenigd in het CBL, het keurmerk Farmer Friendly. Dit concept is bedoeld om Nederlandse boeren een betere positie te geven in de keten en zo eerlijker te worden beloond voor hun producten. Daarvoor wordt ook een Farmer Friendly coöperatie van boeren opgericht.

Dit heeft FDF bekendgemaakt in een mededeling aan haar volgers. De eerste gesprekken zijn gevoerd met 'een belangrijke Nederlandse supermarktkoepel', meldt de boerenbeweging. Kort geleden plaatste FDF-voorzitter Mark van den Oever een foto van hem met onder meer CBL-directeur Marc Jansen in de app-groepen van FDF.

Super vindt eerlijke beloning boer belangrijk
De samenwerking is opvallend, omdat FDF en het CBL voor de kerst nog een kort geding met elkaar uitvochten om demonstraties met trekkers voor distributiecentra van supermarkten te voorkomen. Nu gaat het over een andere boeg. "Supermarktketens hebben in de media al vaker aangegeven dat zij een eerlijke beloning voor de boeren belangrijk vinden. Het keurmerk is positief ontvangen. Verdere besprekingen volgen om te kijken of en hoe we in de toekomst samen kunnen werken.", aldus FDF.

De bedoeling is dat supermarkten via reclame-uitingen laten zien dat zij het keurmerk Farmer Friendly toegekend hebben gekregen, verklaart FDF. "Voor consumenten wordt op deze manier zichtbaar of de supermarkt vriendelijk met Nederlandse boeren omgaat (prijs) en door Nederlandse boeren geproduceerde, eerlijke producten van hoge kwaliteit verkoopt. Hierdoor kan de consument een bewuste keuze maken."

Sterren systematiek
Het keurmerk bestaat uit een zogenaamde sterren systematiek. Een supermarkt komt in aanmerking voor het een, twee of drie gouden sterren keurmerk. De supermarkt draagt over de jaaromzet rechtstreeks een percentage af aan de boeren die lid zijn geworden van de Farmer Friendly coöperatie, die FDF gaat oprichten. Het keurmerk krijgt een afdrachtsystematiek, in de vorm van 1%, 2% of 3% van de jaaromzet van de supermarkt. Het percentage hangt af van het keurmerk dat de supermarkt heeft verworven, meldt FDF.

Farmers Defence Force meldt tevens naast de stichting ook een vereniging op te richten. Het doel van de vereniging is het verbeteren van de marktpositie van de boer in de keten en een eerlijker margeverdeling. Daarmee wordt FDF ook een ledenorganisatie. Via de stichting blijft FDF de belangenbehartiging en dus ook eventuele acties organiseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Alie 17 Februari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10885897/fdf-ontwikkelt-keurmerk-met-supermarkten]FDF ontwikkelt keurmerk met supermarkten[/url]
Lijkt prachtig! Maar de boer trekt aan kortste eind: de macht en dus het geld blijft bij de supermarktketen liggen. Net als fairtrade: Tijdelijk iets voor de boer, wat meer voor FrieslandCampina en het 10-voudige voor de supermarktketen. Dus een zoethoudertje.
Pieter 17 Februari 2020
Alie, ik denk dgrat jij het goed ziet. FDF krijgt aandacht is mediageil en loopt zo in de vooropgezette fuik.
Pieter 17 Februari 2020
Alie, ik denk dat jij het goed ziet. FDF krijgt aandacht is mediageil en loopt zo in de vooropgezette fuik.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden