ForFarmers

Nieuws Jaarresultaten

Fors minder winst en voer onder druk bij ForFarmers

12 Maart 2020 - 2 reacties

ForFarmers heeft een lastig en turbulent jaar achter de rug. Het internationale voerconcern zag de nettowinst met bijna 70% kelderen en ook de autonome voerafzet, vooral in de tweede helft van 2019, zichtbaar afnemen. Topman Yoram Knoop kondigt een nieuwe strategie voor de komende 5 jaar aan. 

Over het afgelopen jaar heeft ForFarmers in volume nog wel meer voer kunnen verkopen. Het volume zogeheten Total Feed, dat is kort gezegd de verzamelnaam van de voerconcepten en de advisering van ForFarmers, nam bij het voerconcern uit Lochem toe met 0,7% tot 10,1 miljoen ton. Het volume mengvoer groeiende met 1,9% tot 7,1 miljoen ton. Deze stijgingen in de voerafzet zijn echter met name terug te voeren op de overname van 4 bedrijven in 2018.

De autonome voerafzet, oftewel de verkopen op eigen kracht, van Total Feed daalde met 2,9%. Het autonome volume mengvoer liep met 3,2% terug. Vooral in de tweede helft van het jaar wist ForFarmers autonoom minder voeders af te zetten. Total Feed liep in deze periode met 4% terug en mengvoer met 3,9%. "We zien de marktomstandigheden in de markten waarin we opereren snel veranderen. Dat is vooral het geval in onze thuismarkt Nederland", zegt Knoop in een verklaring.

Steun voor Landbouw Collectief
Hij merkt dat het politieke debat over de stikstofuitstoot leidt tot onzekerheid bij veehouders over het groeiperspectief. "Hoewel het kabinet verklaarde dat inkrimping van de veestapel geen doel op zich is, is inmiddels duidelijk dat de voorgestelde maatregelen op termijn wel degelijk leiden tot een lichte krimp van het aantal dieren in Nederland", zegt Knoop. ForFarmers geeft daarbij nogmaals expliciet aan het Landbouw Collectief te ondersteunen.

ForFarmers deelt het financiële jaar in twee helften. In de eerste helft van het jaar daalt de winst van het bedrijf fors, doordat een verkeerde inkooppositie was ingenomen en ook de autonome voerafzet daalde. In de tweede helft van het jaar heeft ForFarmers zich volgens Knoop, ondanks een verdere daling van de voerafzet, kunnen herstellen. De nettowinst is daardoor gedaald met 69,8% tot €17,7 miljoen. Hierin zit wel een bijzondere afwaardering van de goodwill van €25,6 miljoen op de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft ForFarmers de verwachte afzetkansen naar beneden bijgesteld.

Investeren in kwaliteit
Knoop geeft aan "niet heel positief te zijn over de volumeontwikkeling in de meeste markten waarin wij zitten." In veel Europese landen, los van Polen, staat de veehouderij onder druk in discussies over ruimte en milieu-impact. ForFarmers verwacht daardoor de trend van de tweede helft van 2019 door te zetten. "Dus een wat lager volume, behalve in Polen. Dit lagere volume compenseren we door kostenmaatregelen en het verbeteren van de productwinst, bijvoorbeeld door de verkoop van meer specialiteiten."

ForFarmers is in 2018 op de Poolse markt toegetreden met de overname van het bedrijf Tasomix. Daar realiseerde het bedrijf het afgelopen jaar groei, al biedt de productiecapaciteit van de voerfabriek in Pionki nog veel ruimte. ForFarmers wist de productie echter op te voeren van een bezettingsgraad van 25% in de tweede helft van 2018 naar circa 40% in 2019.

ForFarmers steekt dit jaar €40 miljoen in het productinnovatie, kwaliteitsverbeteringen en kostenefficiëntie, geeft Knoop aan. Het bedrijf streeft er naar om ook de klantbeleving te versterken. Hoe de veehouderij in Nederland door de huidige stikstofimpasse komt, is voor ForFarmers de grote vraag. Europees gezien is Knoop niet negatief over de rundveehouderij. Varkensbedrijven draaien in de huidige markt goede rendementen, al houdt de topman rekening met een licht dalend volume in Nederland en Duitsland. Ook over de pluimveesector is hij niet negatief.

Nieuwe strategie
ForFarmers zag de omzet vorig jaar wel licht groeien: met 2,4% tot ruim €2,6 miljard. De brutowinst daalde met 0,6% tot €440,7 miljoen. ForFarmers wil aan de aandeelhouders een dividend uitkeren van €0,28 per aandeel, €0,02 minder dan afgelopen jaar. Dit bestaat uit €0,18 regulier dividend en €0,09 speciaal dividend. 

Topman Knoop kondigde aan dat ForFarmers in mei met een nieuwe strategie komt voor het voerconcern tot 2025. Deze visie wordt de opvolger van Horizon 2020, waar het bedrijf de laatste jaren invulling aan heeft gegeven. In de nieuwe strategie worden volgens Knoop onder meer de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen waar de veehouderij mee kampt en de impact van dierziekten als Afrikaanse varkenspest op de markt meegenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Eric de Lijster

Eric is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Gehaktbal 12 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886176/fors-minder-winst-en-voer-onder-druk-bij-forfarmers]Fors minder winst en voer onder druk bij ForFarmers[/url]
Wat een een nettowinstdaling niet normaal.
Abonnee
rollade 12 Maart 2020
3% van 10 milj ton = 300.000 ton minder verkocht ?? is toch niet heel weinig.
als ze geplust hadden, dan hadden ze waarschijnlijk de tonnen genoemd ipv de procenten.........
maar goed, ze zijn in ieder geval eerlijk over deze marktomstandigheden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Wolleswinkel & Tjebbes

ForFarmers: deur open voor stap buiten Europa

Nieuws Herziene strategie

ForFarmers verlegt focus van groei naar vergroenen

Achtergrond Theo Spierings

ForFarmers haalt Louis van Gaal van de zuivel in huis

Nieuws Benoeming

Theo Spierings de nieuwe topman van ForFarmers

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox