Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Miljardensteun voor Amerikaanse boeren

27 Maart 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

De Amerikaanse overheid trekt flink de portemonnee om agrarisch ondernemers en verwerkers door de coronacrisis heen te loodsen. In totaal wordt een bedrag van circa $24 miljard beschikbaar gesteld. Naast de ondernemers krijgen ook staatsburgers royale compensatie.

De overheid stelt $9,5 miljard beschikbaar voor (melk)veehouders en partijen in de zuivelketen. Ook pompt de overheid een slordige €14 miljard in een fonds (commodity credit corporation) dat bedoeld is om het boereninkomen in tijden van lage prijzen aan te vullen. De Senaat heeft deze week met het voorstel ingestemd en de verwachting is dat president Donald Trump spoedig zijn krabbel onder het steunpakket zet.

De belangenbehartiger van Amerikaanse melkveehouders (National Milk Producers) is content met de maatregelen nu de melkprijsprognose is de afgelopen maanden aanzienlijk zijn versomberd. Net als in Europa en Nieuw-Zeeland zijn ook in de VS zijn de prijzen van zuivelfabricaten (melkpoeder en kaas) in de afgelopen weken flink afgewaardeerd.

$1.200 per Amerikaan
Niet alleen de landbouw, maar de gehele Amerikaanse maatschappij wordt flink gespekt. Zo krijgt elke volwassen Amerikaan eenmalig $1.200 op zijn rekening gestort. Daar komt $500 bovenop voor ieder kind. Op papier is dit  een royale gift, maar waarschijnlijk lang niet afdoende wanneer Amerikanen geconfronteerd worden met de kosten die hangen aan een ziekenhuisopname.

Het aantal mensen dat in de Verenigde Staten besmet is met het coronavirus is ondertussen opgelopen tot ruim 83.000. Dat is het grootste aantal besmettingen wereldwijd. Er zijn al meer dan 1.000 Amerikanen overleden door het virus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Jaap 28 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886420/miljardensteun-voor-amerikaanse-boeren]Miljardensteun voor Amerikaanse boeren[/url]
Laten we eens ophouden om over steun te spreken. Wij als boeren willen in andere tijden vrij zijn, in een vrije markt met weinig regels. Nu binden wij ons aan banken en overheden. Dom! Verkoop liever wat grond of wat koeien voor een betere liquiditeit.
schoenmakers1 28 Maart 2020
????waarom grond en koeien verkopen, met deze rente bijkopen lijkt me verstandiger
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden