De nieuwe Geospread strooier heet TLX Geospread. Het CentreFlow doseersysteem is vernieuwd om bij hogere snelheden te strooien. Iedere schijf heeft 8 schoepen, die het product meer naar voren strooien. Dit is vereist om grote volumes aan te kunnen. De secties zijn 2m. Het afdekzeil rolt elektrisch op.
Speciaal voor vloeibare meststoffen is de iXtra Life fronttank. Hij gedraagt zich als een complete veldspuit. De spuitboom zijn alleen de kunstmestdoppen op de precisiezaaimachine. Tot 18 secties zijn schakelbaar. De tankinhoud is ongewijzigd 1.100 liter.
De Tellus Pro terminal neemt het stokje van de Tellus 2 over. Het design is nauwelijks gewijzigd. Een zware quadcore processor kan grote applicaties als rtk-gps besturing draaien, via het Linux besturingssyteem. De beeldkwaliteit is fors verbeterd voor zowel zonnige als donkere omstandigheden.
Kverneland merkt dat terminals vaak achterloos achter in de schuur belanden. Om de levensduur te verlengen wordt iedere Tellus Pro standaard in een robuuste koffer geleverd. Links de nieuwe Isobus-joystick.
De Tellus terminal is te combineren met een nieuwe rtk-gps besturing. Die monteer je snel op het stuur. Kverneland ontwikkelde die samen met een collega-fabrikant. Voor Nederland ziet het bedrijf vooral mogelijkheden bij veehouders of op een tweede of derde trekker.
De Vicon Extra 7100 vlindermaaier is niet nieuw, de gps-besturing wel. Daar schreven we al eerder uitgebreid over op Boerenbusiness. Iedere maaier wordt als sectie gezien en automatisch bediend. Om overlap tot een minimum te beperken regelt de machine dit zelf middels een sideshift.
Met de Fanex 1124 zegt Vicon de breedste gedragen schudder op de markt te hebben: 11,2 meter werkbreedte heeft hij. Op de kopakker hangt de machine niet door dankzij een nieuw hefsysteem. Op een duur wielenstel kan zo worden bespaart.
Voor boeren die met een 60 pk trekker 9m breed willen schudden is er de nieuwe Fanex 904C. Met de optionele joystick kun je alle functies bedienen. Een hydraulische kantschudinrichting is standaard. De beschermbeugels zijn op alle machines nu van aluminium.
De 4 rotor Andex 1505 is met het GeoRake systeem uit te rusten. De machine bedient iedere rotor afzonderlijk. In bochten harkt hij zelf de hoeken uit, door de arm uit te schuiven. Tijdens de demonstratie werkte dat niet vlekkeloos. Hopelijk een kwestie van afstellen.
Voor landen die veel en nat gras persen is er de nieuwe RF5325 vastekamerpers. Alles is extra zwaar uitgevoerd om onder extreme omstandigheden te kunnen werken. De pick-up en persrollen zijn heavy duty uitgevoerd.
De FastBale kan de baal nu met folie binden. Op de RV5000-serie biedt Vicon het Techno-Pack aan. Een zwenkbare dissel zorgt automatisch voor een gelijkmatig gevulde perskamer. Bij het pakket horen ook een weegsysteem en meting van vochtgehaltes tot 50%.
Mais zaaien bij hoge snelheden is de trend. Kverneland introduceert daarom een High Speed versie van hun Optima zaaimachine. Die kan tot 18 km/u zaaien via een nieuw SX-zaaielement. Met 80 km/u worden de zaadjes in de grond geschoten.
De iPlough was het grote nieuws op de Agritechnica in 2015. De eerste modellen lopen in het veld. De ploeg is met een nieuw steun- en transportwiel leverbaar. Op de weg rijdt hij als een aanhanger met 40km/u achter je aan. Het omschakelen van veld- naar transportstand gebeurt automatisch.
Voor Nederland is een frame-gemonteerd dieptewiel gewenst. Zo kun je netjes kanten afploegen zonder dat het steunwiel uitsteekt. Ook deze kan als transportwiel op de weg worden ingezet. In Hannover lanceert Kverneland nog hun definitieve rups-dieptewiel.
Voor de Oost-Europese pers was Great Plains aanwezig. Kubota kocht dit merk ruim een jaar geleden. Voor de Benelux worden de kleine Flatlift diepwoeler en DTX cultivator aan het Kverneland pakket toegevoegd.
De Turbo-cultivator was er al in een getrokken uitvoering en nu ook in een vaste of opklapbare gedragen versie. Door snel punten te wisselen, wat je een kwartiertje kost, kun je hem zowel in het voorjaar als najaar inzetten. Ook de looprol is uitwisselbaar.
De gedragen veldspuit in de iXflow-E uitvoering heeft elektrisch bediende spuitdoppen en een rondpompsysteem. Techniek die al op de getrokken spuiten zit. De boom, tot 30m, is met maximaal 15 secties uit te rusten.
Van de zelfrijder verkocht het merk inmiddels 200 tot 250 machines. Dankzij de nieuwe EcoDrive transmissie, in combinatie met nieuw motormanagement, wordt het brandstofverbruik gereduceerd en het vermogen van de wielmotoren verhoogd. In het veld levert dat 15% meer efficiëntie op. Op de weg is dat 35%.

Fotoreportage

Alle Kverneland noviteiten op een rij

25 Augustus 2017 - Redactie Boerenbusiness

Voorafgaand aan de Duitse mechanisatiebeurs Agritechnica heeft fabrikant Kverneland deze week hun noviteiten aan de pers gepresenteerd. Het gaat om zowel akkerbouw, veehouderij en precisielandbouw techniek. Schokkende innovaties waren er niet. Verbeteringen zitten hem in slimme details.

Klik op het icoon rechtsboven, in de foto, om de reportage groot weer te geven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden