De Noordoostpolder kreeg zeer veel regen te verwerken afgelopen weekend en maandag. Meer dan 60 millimeter viel in Rutten. Dit was het beeld in de pootaardappelen.
In het uiterste noorden van ons land is de graanoogst niet helemaal afgerond. Net voor de buien vorige week wordt hier in Scheemda nog geoogst.
De opbrengst van de wintertarwe bedraagt ongeveer 9.900 kg per hectare. Ras onbekend.
In het gebied tussen Zeeland en West-Brabant viel afgelopen weekend 48mm, gevolgd door 18mm op maandag. Dinsdagochtend is echter weer gestart met het rooien van het ras Agria.
De aardappelen staan op zanderige grond waardoor het rooien prima gaat. Opbrengsten durft de teler nog niet te noemen. Wel ligt het tal dit jaar lager.
In Rusland is de oogst van pootaardappelen begonnen. De maat 28-35mm wordt niet gebruikt. Die gaat de afvalhoop op.
Ondertussen is dit bedrijf in de plaats Michurinsk (Oblast Tambov) nog niet klaar met de graanoogst als gevolg van regen. Het vochtgehalte bedraagt 17%. Daarom wordt onder een afdak gelost zodat het graan later in de droger kan worden geschept,
Een nieuwe Dewulf vier rijer rooit het pootgoed. Dat wordt direct in vrachtwagens gelost. Kipwagens daar doen de Russen bijna niet aan.
Dit pootgoed is van het ras Red Scarlet en behoorlijk grof! Hier is niet beregend. Ondanks droogte is de opbrengst goed. 35 tot 40 ton per hectare.
Polen is - net als veel andere Europese landen - getroffen door temperaturen boven de 40 graden Celsius. Gewassen kwijnen weg op het land. Maïs rijpt versneld af. Door droogte is de korrelvulling verre van optimaal.
Eenzelfde beeld in de aardappelen. Voor (be)regenen is het te laat. Echter, de hitte zorgt er ook voor dat niet gerooid kan worden. Regen van betekenis is in Polen niet gevallen.
Een stoel aardappelen. Ras onbekend.
Zaaiuien van het ras Barito rooien in Biddinghuizen na 60 millimeter regen. De grond is vrij licht. Het rooien gaat daarom prima.
De uien werden op 16 maart gezaaid. De stand was matig maar het zwad is goed gevuld. De teler is tevreden.
In dit perceel aardappelen in Bergentheim (Hardenberg) viel een kleine 100 millimeter tussen zaterdag en maandagavond. Het is pompen of verzuipen, aldus de akkerbouwer.

Whatsapp fotoreportage

Uien en aardappelrooiers rijden weer na regenval

19 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Overal in Nederland regende het afgelopen weekend en maandag in meer of mindere mate. De onderlinge verschillen zijn groot. Van 20 millimeter in het zuiden tot ruim 100 in de Noordoostpolder en delen van Limburg. Het woord droogte valt nu minder snel. Positief is dat het rooien van aardappelen en uien nu vlot kan verlopen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten

Heb je zelf mooie foto's van de agrarische sector of andere interessante foto's en grappige video's? Stuur deze dan naar ons WhatsApp nummer: 06 - 123 129 42. Een selectie plaatsen we op boerenbusiness. Via deze link voeg je ons nummer direct aan je contactenlijst toe. Handig!

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden