Monosem kan zijn precisiezaaimachines met een elektrische aandrijfunit leveren. Nu is ook de getrokken WingFold met 1.350 liter kunstmestbak, in die uitvoering leverbaar. Besturing gaat via een Isobus-scherm. De machine op de foto kan traploos in rijafstand variëren zonder aanpassingen voor verschillende gewassen.
Lang niet alle fabrikanten zetten in op steeds grotere machines, of namen die niet mee naar de Sima. De uitzondering op de regel is het Franse Sly. Een tandemas onderstel waar 15.000 liter zaad en kunstmest mee vervoerd wordt. Werkbreedtes lopen op tot 12 meter op deze no-till machine. De zaaitechniek komt uit Australië.
Het Engelse Claydon toont hun Hybrid T6C voor het eerst op het Europese vasteland. C staat voor compact. De machine is 20% lichter en heeft een 3.500 liter tank die 60/40 is verdeeld voor zaad en kunstmest. Je hebt nog wel een 300 pk trekker nodig om hem te trekken.
Ook de bediening is verbeterd ten opzichte van de oudere machines, met een nieuw type Artemis computer. De camera van Kramp, voor het zicht op je werk, is standaard.
Sulky toont 2 volledig nieuwe kopeg-zaaimachines in 3 en 4 meter uitvoering. Die zijn vanaf 2020 leverbaar. De Master, zoals hij heet, moet vooral voordelig zijn voor kleinere bedrijven.
Het 4 meter model heeft echter wel een zaadcontrole op iedere zaaipijp zitten. De verdeelkop zit niet langer in de zaadtank, net zoals bij veel andere merken.
Pöttinger toont letterlijk een grote noviteit op hun stand. Met zijn werkbreedte van 10 meter is de schijveneg van Terradisc geen kleintje.
Ook Kuhn heeft een elektrisch aangedreven precisiezaaimachine: de Maxima 3E. Iedere rij kan zo uitschakelen met behulp van gps.
Ook Gaspardo heeft hun precisiezaaimachines van een update voorzien. Een nieuw zaaisysteem moet vooral hogere snelheden aankunnen, zonder op nauwkeurigheid in te hoeven leveren. Er zijn gedragen en getrokken modellen.
Väderstad lanceerde 7 jaar geleden de Tempo, die was direct elektrisch aangedreven. Een kleiner model van het getrokken exemplaar moet voor West-Europese bedrijven interessant zijn. De kunstmesttank is nu geen 5.000 maar 3.000 liter. Ook is de machine minder breed, met maximaal 18 rijen. Voor Nederland nog steeds een enorme machine.

Fotoreportage Sima 2019

Slimmere zaaimachines, niet groter

25 Februari 2019 - Redactie Boerenbusiness

Wie een rondje over de Sima loopt, langs de vele aanbieders van zaaimachines, kan niet anders concluderen dan dat groot, groter, grootst op zijn retour is. Verschillende fabrikanten komen met kleinere, en vooral slimmere, modellen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden