Met het DynaTrac besturingssysteem won de Franse fabrikant Laforge een gouden medaille. Het systeem is universeel en kan bediend worden middels een gps-signaal of een camera.
Laforge is internationaal vooral bekend van hun fronthefsystemen. Naast de zware tussenbok voor grote machines, heeft het ook een lichter model voor zaaimachines. In Nederland wordt sideshift al langer toegepast, via een cilinder of met schijfbesturing. In de biologische teelt wordt het veel toegepast. SBG, nu Raven, is een van de bekendste merken.
Het Franse Agronomic bouwt niet alleen aardappelpootmachines, maar ook een cameragestuurde schoffelmachine. Daarvoor gebruikt het de camera van Claas E-Systems (Agrocom).
Ook Monosem toont een exemplaar van hun cameraschoffel in actie. Wederom wordt de camera van Claas gebruikt. Het is de populairste oplossing voor fabrikanten, vooral wanneer er niet op gps is gezaaid.
Op de volledig blauwe stand van Lemken valt de schoffelmachine Steketee erg op. Het is de eerste beurs voor de bedrijven samen. Alleen de iC-Light staat op de Lemken-stand. Steketee heeft zijn eigen camera ontwikkeld voor de besturing.
John Deere viel al eerder in de prijzen met hun eigen systeem, ondanks dat dochterbedrijf Monosem een ander merk gebruikt. De camera wordt op meerdere machines toegepast. Hij kan tevens de hef sturen.
Gaspardo gebruikt op hun schoffelmachine (nog) geen camera, maar heeft tasters die langs de rij met planten lopen.
Het Franse schoffelmerk Carré wordt in Nederland sinds enkele jaren geïmporteerd door Pool Agri. Ook zij maken van de camerabesturing van Claas gebruik, waar een terminal van Müller aan hangt.
Geen werktuig, wel trekkerbesturing. Fendt kan op alle modellen (RTK-)gps leveren af fabriek. Aangezien de kleinste 200-serie geen terminal van Vario heeft, wordt een systeem van Reichardt gebruikt.

Fotoreportage Sima 2019

Fabrikanten omarmen werktuigbesturing

25 Februari 2019 - Redactie Boerenbusiness

Steeds meer fabrikanten tonen een werktuigbesturing, vooral op schoffelmachines. Daarnaast komen nu ook meer systemen op de markt die universeel werken. Laforge won zelfs een gouden aar met hun universele sideshift besturing.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze fotoreportage? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden