Perceel in Zuidbroek (Groningen)
Perceel in Zuidbroek (Groningen)
Perceel in Udenhout (Noord-Brabant)
Jelsum (Friesland)
Perceel in Nieuwerkerk (Zeeland)
Perceel in Guttecoven (Limburg)

Ruwvoertour Gras- Week 29

Ook geen eiwitcorrectie met derde snede

22 Juli 2021

De laatste Boerenbusiness Ruwvoertour-deelnemers hebben de derde snede gemaaid. De opbrengst en kwaliteit zijn op het eerste oog prima, maar van hoge eiwitgehaltes is nog geen sprake. De verlangen naar een vierde en vijfde snede voor extra eiwit aanvulling is dan ook groot.

Voor veel melkveehouders is de derde snede ondertussen ingekuild. De kwaliteit en opbrengst zijn opnieuw prima en 2021 kan tot nu toe qua opbrengst worden omschreven als een goed gras jaar. Toch is het verlangen naar een eventuele vierde en vijfde snede groot. Dat geeft de melkveehouders namelijk de mogelijkheid om het tegenvallende ruw eiwit uit de voorjaarskuil te kunnen corrigeren. 

Laag ruw eiwitgehalte 
Voor de tijd van het jaar en met oog op het verloop van het groeiseizoen is het ruw eiwitgehalte in het verse gras nog verrassend laag. De hoogte van het ruw eiwit is te vergelijken met vorig jaar rond dezelfde periode, maar toen hadden we te maken met langdurige droogte die het ruw eiwit negatief beïnvloedde.

Dit jaar is er (nog) geen sprake van langdurige droogte. Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer van Agrifirm, legt uit wat wel de oorzaak is: ''Het lage eiwitgehalte in het verse gras valt met name te verklaren door het tot nu toe gewonnen ruwvoer. Een 5 tot 6 ton droge stof per hectare was tijdens de eerste snede geen uitzondering en door het gunstige weer viel de opbrengst van de tweede en derde snede ook niet tegen. De graspercelen zijn veelal niet voor deze totale opbrengsten bemest en het ruw eiwit zal nu met name moeten komen uit de bodemvoorraad'.' 

Verloop ruw eiwit                                                                         Bron: Agrifirm 
boerenbusiness.nl
Regenradar
Powered by Agroweer

Ruwvoertour Gras - week 18

Opvallende cijfers in de grasanalyses

Ruwvoertour Fotoreportage

Drukke weken voor de boeg bij melkveehouders

Ruwvoertour Graswinning

Dit laten de eerste vers grasanalyses zien

Nieuws Gras - Week 17

Maaien eerste snede gras losgebarsten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief