Agrifoto

Gewastour Aardappelen week 26

Vervolg: hoe staan percelen Innovator er voor?

27 Juni 2019 - Redactie Boerenbusiness

Op donderdag 20 juni en vrijdag 21 juni zijn alle deelnemende aardappelpercelen van de Gewastour bezocht. In een eerder artikel werd de voortgang van de eerste percelen beschreven. In dit artikel volgen de andere percelen en is geschetst wat er kan worden geconcludeerd uit deze metingen.

Op alle aardappelpercelen van de Gewastour van Boerenbusiness zijn 3 aardappelplanten gerooid. Vervolgens zijn de stengels en knollen van die planten geteld. De uitkomsten van deze 'proefrooiing' zijn in dit artikel op een rijtje gezet.

Het perceel in Scharendijke 
Het aardappelperceel in Scharendijke (Zeeland) is van alle percelen in de Gewastour als eerste gepoot. De planten lijken voor nu nog genoeg vocht te hebben, al kan het perceel ook niet worden beregend. Het gewas staat er gelijkmatig op, met uitzondering van een enkele plek. Daar is de grond wat zwaarder. Het gewas, dat op het moment volop bloeit, heeft stevige dikke stengels.

Scharendijke
Gepoot  6 april 2019
Aantal stengels 4
Aantal knollen 9
In bloei Ja
Grondsoort Zavel/Lichte klei
Perceelpaspoort Scharendijke

Het perceel in Fijnaart
Het gewas op het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant) is gesloten en alle planten staan in bloei. Daarentegen is wel lichte tweewassigheid in de rij gevonden en is het midden minder ver ontwikkeld dan de voorste en de achterste helft. Toch is onder de grond geen tweewassigheid zichtbaar in het aantal knollen. Het perceel heeft nog voldoende kleine knollen en dat kan zorgen voor meer opbrengst.

Fijnaart
Gepoot  14 april 2019
Aantal stengels 4
Aantal knollen 9
In bloei Ja
Grondsoort Zeeklei
Perceelpaspoort Fijnaart

Het perceel in Hank 
Op het perceel in Hank (Noord-Brabant) staat het gewas er momenteel keurig en gelijkmatig bij. Het gewas toont inmiddels donkergroen. Binnen de rijen is het gewas al gesloten en het perceel is nagenoeg gesloten. Het blad heeft lichte strooischade opgelopen door het strooien van de kunstmest. Bovenin de rug is er voldoende vocht, maar dieper wordt het wel droger. 

Hank
Gepoot  19 april 2019
Aantal stengels 3
Aantal knollen 7
In bloei Ja
Grondsoort Zeeklei
Perceelpaspoort Hank

Het perceel in Escharen
Op het Gewastourperceel in Escharen (Noord-Brabant) wordt inmiddels al beregend. Dat is ook nodig, want deze grond is vergeleken met de andere percelen zeer droog. Het perceel is gesloten en er staat zoveel loof dat de rijen nauwelijks zichtbaar zijn. De stengels zijn, mede vanwege de lengte, echter niet stevig. Ondanks dat in het perceel veel hoogteverschil is, is dit niet zichtbaar en is het gewas uniform. Gezien het aantal knollen heeft het perceel kans op een hoge opbrengst.

Escharen
Gepoot  10 april 2019
Aantal stengels 5
Aantal knollen 11
In bloei Ja
Grondsoort Zand
Perceelpaspoort Escharen 

Het perceel in Middenmeer 
Het gewas op het aardappelperceel in Middenmeer (Noord-Holland) staat in het einde van het knopstadium. De planten op de voorste helft van het perceel zijn minder ver ontwikkeld dan op de achterste helft. Het aantal knollen onder de planten is verschillend. Daarbij is het opmerkelijk dat de planten diep wortelen en dat de grond, vooral in de diepere laag, veel vocht vasthoudt.

Middenmeer
Gepoot  18 april 2019
Aantal stengels 3
Aantal knollen 9
In bloei Nee
Grondsoort Klei
Perceelpaspoort Middenmeer

Hoge potentie voor Gewastourpercelen 
Over het algemeen blijkt dat de aardappelpercelen van de Gewastour van Boerenbusiness een hoge potentie hebben voor een gemiddelde of hoge opbrengst. Afgelopen maand hebben de meeste percelen flink wat water mogen ontvangen. Aan veel aardappelplanten hangen daarbij nog kleine knollen die, bij voldoende vocht, nog zullen uitgroeien tot grotere knollen (4,5 centimeter). Ook zijn de gewassen gezond en liggen de bemestingen erop.

De uiteindelijke opbrengst van de percelen lijkt momenteel vooral af te hangen van capaciteit van de bodem om vocht vast te houden. Kunnen de aardappelpercelen de warme en droge periode overbruggen totdat er opnieuw regen valt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden