Eigen foto

Gewastour Uien week 32

Flinke ommekeer op vroege percelen in het zuiden

5 Augustus 2019 - Redactie Boerenbusiness

Op een aantal Gewastourpercelen heeft de situatie afgelopen week een flinke ommekeer gemaakt. Terwijl de impact van de extreem warme dagen in week 31 nog niet groot leek, is dat beeld deze week totaal anders.

Vooral de uienpercelen in Kortgene (Zeeland) en Oeffelt (Noord-Brabant) laten deze week een ander beeld zien dan 1 week eerder. De percelen zijn als een van de eerste percelen gezaaid, en op de later gezaaide percelen is nog steeds groei van het gewas. 

Slijtage en verdroogde puntjes
Ondanks dat er volop beregend wordt op het perceel in Oeffelt, laten de uien gele en verdroogde puntjes zien. Het gewas is momenteel volop aan het strijken. Tegelijkertijd slijt het perceel ook hard en wordt er rekening gehouden met minder groei dan verwacht. 

Op het uienperceel in Kortgene is de situatie vergelijkbaar. Op dit perceel was vorige week al duidelijk dat het gewas schade had door de extreme hitte. Deze week blijkt echter dat het gewas ook harder slijt dan verwacht. "De uien zijn aan het strijken en juist nu kunnen ze regen gebruiken", zo geeft de teler aan. Op zaterdag 3 juli is het perceel bespoten met een kiemremmer.

De uien op het perceel in Kortgene (Zeeland) slijten hard. Foto: 3 augustus 2019.

Late percelen groeien door
De uien op het perceel in Kimswerd (Friesland) staan er daarentegen wel fris bij. Deze uien zijn 2 weken later gezaaid dan in Kortgene en Oeffelt. Het is te verwachten is dat het perceel daarom ook pas later strijkt. Voor het uienperceel in Kimswerd is het weer perfect, de uien groeien nu nog volop door. 

De uien op het perceel in Kimswerd (Friesland) groeien goed door. Foto: 04 augustus 2019. 

Het perceel in Zweeloo (Drenthe) leek gelijk met het perceel in Oeffelt te strijken, maar op het perceel in Zweeloo gaat dit minder snel. Ook zit de groei op dit perceel nog in het gewas. Eind juli waren al een flink aantal uien boven de 60 millimeter; deze uien gaan inmiddels al richting de 70 millimeter. Ook het perceel in Zweeloo werd bijna 2 weken later gezaaid dan de percelen in Kortgene en Oeffelt.

Een aantal uien op het perceel in Zweeloo (Drenthe) zijn al boven de 60 millimeter. Foto: 29 juli 2019.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden