Eigen foto

Gewastour Uien week 35

Breekt na deze hittegolf de uienoogst los?

26 Augustus 2019 - Redactie Boerenbusiness

Opnieuw krijgen de uienpercelen van de Gewastour te maken met hogere temperaturen. Regionaal wordt zelfs al gesproken over een hittegolf, zo ook op het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant). Zal de hittegolf ervoor zorgen dat de uienpercelen eerder worden gerooid dan verwacht?

Op het Gewastourperceel in Oeffelt (Noord-Brabant) is het sinds dinsdag 2 augustus warmer dan 25 graden Celsius. Afgelopen weekend kwam de temperatuur zelfs boven de 30 graden Celsius uit, zo laat de weerpaal van Sencrop zien.

Uienpercelen sterven sneller af door hitte
Ook op de andere Gewastourpercelen zijn te temperaturen het afgelopen weekend tot boven de 30 graden Celsius gestegen. Op de uienpercelen in Dronten (Flevoland), Kortgene (Zeeland) en Tollebeek (Flevoland) zorgen deze temperaturen ervoor dat het loof sneller afsterft. Het uienperceel in Kortgene heeft eerder ook al een flinke klap gehad van de hittegolf. 

Door het versneld afsterven van het loof kan mogelijk ook eerder worden gerooid dan verwacht. Zowel op het perceel in Kortgene als het perceel in Tollebeek wordt wellicht al na het weekend gerooid. 

Het perceel in Oeffelt (Noord-Brabant) is het eerste perceel waar gesproken kan worden van een hittegolf.

Andere situatie
Toch is de situatie in de andere delen van het land totaal anders. Op het perceel in Kimswerd (Friesland) zijn de uien bijvoorbeeld nog groen. Het gewas strijkt wel wat sneller door deze hogere temperaturen, maar er is geen schade aan het gewas waar te nemen. Op het perceel in Zweeloo (Drenthe) is vrijdag 23 augustus nog beregend, met name in de hoop de uien nog groen te houden. Op een enkele gele pijp na, toont het gewas nog steeds frisgroen. 

De invloed van de hoge temperaturen zal afhankelijk zijn van het stadium van het gewas. De percelen die al vroeg waren gestreken, zullen mogelijk eerder worden gerooid. Dit terwijl groene percelen nu juist nog wat groei mee kunnen pakken. 

Op 21 augustus is op het perceel in Zweeloo (Drenthe) kiemremmer gespoten. Het gewas toont frisgroen. 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden