Special Gewastour week 22

Schade fikse neerslag valt mee op perceel Hank

31 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

Op het aardappelperceel in Hank (Noord-Brabant) viel kort na het poten zo’n 60 millimeter regen. De schade valt echter reuze mee. Er is nog 50 vierkante meter waar de aardappelen niet goed opkomen.

Het is voordelig dat het perceel afgelopen zomer nog geëgaliseerd was, en dat het een halve meter afschot heeft. Inmiddels staan de Innovators er prima bij; ze zijn zo’n 20 centimeter hoog.

Het perceel is 8,5 hectare groot en heeft als voorvrucht wintertarwe gehad. Daarna heeft er nog een Terralife Betamaxx-groenbemester op gestaan. De grondsoort is zeeklei met 22% klei, 47% silt en 19% zand. Het organisch stofgehalte ligt op 3,2%, en de grond heeft een pH van 7,4.

Bewerkingen
Na de wintertarwe is er eerst 35 kuub rundveedrijfmest per hectare uitgereden. Vervolgens is er in november geploegd. Eind april is er nog een basisbemesting gegeven met 400 kilo novurea per hectare. Op Koningsdag zijn (met voorop een AVR Geforce volvelds frees en achterop een Hassia poter met aanaardkap) de aardappelen gepoot.

Tijdlijn:
Datum Activiteit
25 augustus 2017 Rundveedrijfmest uitgereden
23 november 2017 Ploegen
25 april 2018 400 kilo novurea (40% N) uitgereden 
27 april 2018 Pootbedbereiding, poten en ruggenfrezen

Klik hier om terug te gaan naar de pagina van de Gewastour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden