Special Gewastour week 28

Perceel in Zeeland kwetsbaar door droogte

10 Juli 2018 - Frank Vermeulen - 1 reactie

De droogte op perceel Scharendijke (Zeeland) blijft aanhouden. Op het perceel, dat 4,6 hectare groot is, is sinds 15 juni geen druppel meer gevallen, al waren er wel een paar dauwnatte nachten. Op het perceel is sinds 1 juni minder dan 10 millimeter neerslag gevallen.

Het perceel in Scharendijk heeft tot op heden nog geen regen gehad, en vorig maand viel er 9,6 millimeter. De planten beginnen nu kwetsbaar te worden en zal de onderste bladeren waarschijnlijk laten vallen. De droogte zorgt er tevens voor dat de plant minder effectief stikstof opneemt. Daarom wordt er op dit perceel bladvoeding en ureum meesgepoten.

Op het perceel zijn daarnaast verschillen in de zwaarte en bewerkbaarheid van de grond. Achterop het perceel staat het gewas nog niet dicht en de grond is hier ook iets zwaarder. De voorvrucht is graszaad. Ongeveer 1 week voor het poten is 240 kilo stikstof per hectare gegeven.

Kenmerken perceel
Het perceel is eind augustus geploegd en halverwege mei werd het perceel gepoot. De maat van het pootgoed is 45/50 en er is op 33 centimeter afstand gepoot. De ondergrond is lichte klei en dat is 36% afslibbaar. Ondanks de capillaire werking van de kleigrond is het erg droog in de rug. Er verdampt vocht meer dan vanuit de bodem kan worden aangevoerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden