14 oktober is het 'Bedank de Boer Dag', daarom zijn alle artikelen en video's vrij toegankelijk.

Special Gewastour week 33

Innovators Gewastour zijn op zijn retour

17 Augustus 2018 - Frank Vermeulen

Als we kijken naar de percelen die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour, dan zien we dat de gewassen op zijn retour zijn. De percelen hebben flink geleden onder de hitte en de neerslag van de afgelopen dagen is dan ook zeer welkom.

Eerder werd duidelijk dat de regen verlichting heeft gebracht op de percelen. Maar, hoe staat het gewas er nu voor op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour? En welke percelen rijpen het snelst af?

Johannes Kerkhovenpolder toont ingezakt loof
Op het perceel in de Johannes Kerkhovenpolder lijdt het gewas flink. Dit is eerder al duidelijk geworden bij de proefrooiingen. Het loof is ingezakt en op de ruggen zijn afgestorven bladeren te vinden. Ook wordt er op dit perceel tegen phytophthora gespoten.

Daarnaast wordt er op dit perceel bladvoeding meegegeven en bleek al dat het verschil tussen de diverse potermaten duidelijk zichtbaar is. Echter, daarbij moet wel opgemerkt worden dat dit nu niet meer zichtbaar is.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Een beeld van het perceel in de Johannes Kerkhovenpolder.

Gewas in Middenmeer toont groei
Op het perceel in Middenmeer groeit het gewas daarentegen juist flink. Hier viel de afgelopen 2 weken de meeste regen (67 millimeter). Er is in de spuitsporen wel doorwas gevonden, als gevolg van de hitte van de afgelopen maanden. Het loof op dit perceel sterft nog niet af.

Al vroeg is het seizoen is gebleken dat er verschil zichtbaar was in de bewerking van de grond. Het gedeelte dat niet-kerend is bewerkt, staat er beduidend beter op dan het gedeelte op dit perceel dat is geploegd.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Een beeld van het perceel in Middenmeer

Marknesse toont verschil in structuur
Op het aardappelperceel in Marknesse is het loof ingezakt en sterft het op een gezonde manier. Het verschil in de structuur is dit jaar erg goed zichtbaar. Op de plekken waar de grond minder opdrachtig is, staan de aardappelen beduidend minder.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Een beeld van het perceel in Marknesse.

Biddinghuizen laat stroken zien
De aardappelen op het perceel in Biddinghuizen zullen 14 september, tijdens de AgroTechniek Holland (ATH) gerooid gaan worden. Daarom is een bespuiting met maleïne hydrazide (MH) op dit perceel niet nodig. 

De stroken in het perceel, veroorzaakt door de verschillende voorvruchten, blijven duidelijk zichtbaar. Op dit perceel wordt elke 2 weken met een drone gevlogen, om het groeiseizoen zo goed mogelijk in kaart te brengen. 

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Een beeld van het perceel in Biddinghuizen

Fijnaart en Hank zijn op zijn retour
Het gewas op het perceel in Fijnaart is ook op zijn retour. Het loof op dit perceel is op een gematigde manier ingezakt. De aardappelen laten wel een flinke nagroei zien. Op het perceel in Hank staat het gewas er ook redelijk goed op. Op de plekken waar de structuur minder is (zoals de hoeken van het perceel), begint het gewas af te sterven.
Een beeld van het perceel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden