Aangeboden door Agrifirm

Groeiseizoen bijna rond, gewas nog gezond?

22 Augustus 2018

Dat temperatuur, voldoende vocht en een gezonde en gevarieerde voeding nodig zijn om een goede opbrengst te realiseren, is bekend. Echter, het zo lang mogelijk behouden van een gezond en egaal gewas (zeker in een jaar als dit) vraagt vakmanschap.

Als specialist bij Agrifirm krijg je vaak de volgende vragen: wat zijn de manieren zijn om het gewas bij te sturen, waar kan een teler zich het beste op richten, hoe zorg je ervoor dat de voeding die je geeft ook daadwerkelijk door de plant wordt opgenomen?

Het belang van bodem- en bladmonsters
Om tot mineralisatie van organisch materiaal te komen, zodat planten vrijgekomen voedingstoffen uit de bodem kunnen opnemen, is voldoende bodemtemperatuur en vocht nodig. Vooral van dat laatste is dit seizoen nogal een tekort ontstaan en de neerslag hebben we niet in de hand. Dat is wel het geval voor de meststoffen die je toedient.

Om de bemestingsgiften naar behoefte af te stemmen, laten de telers bodem- en bladmonsters nemen. De analyse (zie onderstaande afbeelding) laat zien wat er in de bodem zit en wat ook daadwerkelijk is opgenomen door de plant. Met deze analyse kan worden gecheckt of de eerder uitgevoerde bemestingen voldoende nut hebben gehad en welke verdere acties nog kunnen worden ondernomen.

Wat vaak voorkomt, is dat de elementen wel aanwezig zijn in de bodem maar niet beschikbaar zijn voor de plant. Ook kan een tekort aan het ene element de opname van een ander verminderen. Een bodem- en gewasanalyse geeft hier inzicht in. Een teler kan kiezen voor een bladmeststof die makkelijk opneembaar is, als er minder mineralisatie is en/of het gewas de vrijgekomen nutriënten niet kan opnemen. De hoeveelheden die mee kunnen worden gespoten, zijn vaak laag; ze kunnen wel helpen het gewas vitaal te houden in perioden van stress.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)Een voorbeeld van een analyse, waarmee de teler gericht bij kan bemesten.

Advies op basis van BijmestMonitor
Voor het perceel met Innovators in Marknesse is de BijmestMonitor van Eurofins Agro ingezet om te kunnen bepalen hoe hier het beste kan worden gestuurd op de bemesting. Het is goed om te zien wat er allemaal aan meststoffen aanwezig is en wat door de plant is opgenomen.

Zo zien we dat er van een aantal elementen een tekort is, zoals mangaan, waardoor op advies van een Agrifirm-teeltspecialist met (blad)meststoffen is bijgestuurd. Ook de beschikbaarheid en opname van Kali, dat bijdraagt aan de droogteresistentie van de plant, is aan de lage kant. Hier kan op ingespeeld met een bijbemesting met een snel beschikbare kali zoals Kali 60 of een bladbehandeling met K-leaf.

Voor phytophthora is er met Valbon gespoten, waarin ook Mancozeb zit. Dit zorgt ervoor dat de Innovator, welke in de regel een Altenaria-gevoelige aardappel is, een beetje steun krijgt om weerbaarder tegen Altenariate zijn. Zoals het nu lijkt gaat het perceel in met Innovators in Marknesse 67 ton opbrengen, zo bleek uit de proefrooiingen van week 31.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden