Eigen foto

Gewastour Uien

Beregenen en wachten op regen op de uienpercelen

10 April 2020 - Redactie Boerenbusiness

De gewastourdeelnemers zijn volop bezig met de werkzaamheden op de uienpercelen. Er zijn al percelen gezaaid. Op deze percelen wordt beregend om de toplaag fijner te maken en de uien te laten kiemen.

Op de percelen die nog niet zijn gezaaid wordt gespoten tegen onkruid, gekopegd om de grond fijn te krijgen en stikstof gestrooid. In dit artikel een overzicht met wat er gebeurd is de afgelopen week op de verschillende percelen.

Oeffelt
In Oeffelt zijn de uien gezaaid. Afgelopen week is 20 millimeter beregend om de grond fijn te krijgen, zodat de uien gemakkelijker door de toplaag kunnen komen. De teler zegt het volgende: "Ik heb gekozen voor 20 millimeter omdat ik anders bang ben binnen 3 tot 4 dagen weer te moeten beregen. Daarnaast is de toplaag kurkdroog. Door het beregenen kunnen tevens de kluiten verkruimelen en de laatste uien kiemen."

Ysselsteyn
In Ysselsteyn is het perceel ook beregend. Een rondgang over het perceel leert dat veel zaden inmiddels gekiemd zijn. De teler vond dit echter niet genoeg en heeft daarom tussen de 15 en 20 millimeter beregend om het uienzaad op gang te helpen. Er is daarnaast papierpulp op het perceel gespoten. De papierpulp zorgt ervoor dat het vocht beter behouden blijft. Hierdoor heeft het zaad beter toegang tot vocht en kan het eerder kiemen.

Kortgene
De teler in Kortgene heeft geen mogelijkheid tot het beregen van zijn perceel. Jaarlijks komt er champost, compost en mest op om het gehalte organische stof in de bodem op peil te houden, of te laten stijgen. Hierdoor wordt het vocht beter behouden, zo is de filosofie, en hoopt de teler dat er genoeg vocht in de grond zit voor het kiemen van het uienzaad. Daarbij geeft hij aan dat een bui op korte termijn wenselijk is. Anders kiemen veel zaden niet. Normaal worden 3,8 eenheden per hectare gezaaid. (3,8 eenheden is 380.000 zaden per hectare). Er is dit jaar gekozen om tussen de 3,8 en 4 eenheden per hectare te zaaien. Door iets meer zaden per hectare te zaaien is de hoop er dat er meer zaad kiemt.

Tollebeek
De deelnemer in Tollebeek is 9 april begonnen met het bewerken van zijn land. Dit gebeurt met aandrukrollen voorop en een kopeg achter de trekker. De grond is kurkdroog en moeilijk te bewerken. De voorvrucht; suikerbieten, zijn onder natte omstandigheden gerooid en dat is nu te merken. De teler zegt: "Door het warme weer is er een kans dat  onweersbuien gaan vallen. Hopelijk valt hier zo'n bui. Anders ga ik na het paasweekend beregen voor het zaaien." Na het beregenen wordt de grond nog een keer bewerkt voordat de uien gezaaid worden.

Wezup
In het Drentse Wezup is inmiddels een bodemherbicide gespoten. Het perceel is gezaaid en de bespuiting is toegepast om het eerste kiemende onkruid tegen te gaan. De grondsoort is zand, waardoor een bewerking voor het zaaien relatief eenvoudig was. Ook hier geldt dat de teler het gehalte organische stof zo hoog mogelijk wil houden voor het vochthoudend vermogen van de grond. De uien zijn door een loonwerker gezaaid op 1,80m bedden met 7 rijen. Voorheen werd met 1,5m bedden gewerkt waar 4 rijen op staan. Door deze aanpassing staan er nu 50% meer rijen op het perceel. Er zijn 4 eenheden per hectare gezaaid.

Kimswerd
In Kimswerd, Friesland, is afgelopen week stikstof gestrooid - voor de gewasontwikkeling - en er is een herbicidebespuiting uitgevoerd. De teler heeft 10 tot 15 millimeter beregend voor het bewerken. Zowel voor als achter de trekker is een rotorkopeg gebruikt om de grond zo fijn mogelijk te krijgen en een goede toplaag te creëren voor het zaaien van de uien.

Dronten
Op het perceel van de Aeres Hogeschool is tot nu toe alleen maar gespit. Het bedrijf is van mening dat dit perceel nog niet bekwaam genoeg is om op te beginnen. Er wordt gehoopt op regen in het paasweekend, zodat voorbereidingen voor het zaaien getroffen kunnen worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden