Eigen foto

Gewastour Week 21

Beregenen levert de meeste uien per m2 op

19 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

De uien van de Boerenbusiness Gewastour zijn volop aan het ontwikkelen. Sommige telers zijn weer begonnen met beregenen. Hoe is de opkomst ten opzichte van vorig jaar?

Bij veel percelen is tweewassigheid een probleem en sommige telers houden rekening met het spuiten van contactherbicide op plekken van het uienperceel. Voornamelijk op zwaardere gedeelten van de percelen komen dit jaar slecht of weinig uien door.

Veel telers hebben dit jaar eerst beregend voor de bewerking en na het zaaien nog een keer om de grond zo fijn mogelijk te krijgen en de uien die geen toegang tot vocht hadden te voorzien van vocht.

Planten per m2 bij 3,8 eenheden*  
Kortgene 58
Heijen 85
Ysselsteyn **
Wezup 115
Kimswerd 70
Dronten ***
Tollebeek 77
* ter vergelijking zijn de percelen gestandaardiseerd tot 3,8 eenheden per hectare.
** Geen gegevens bekend
*** Zaaimoment te kort geleden om realistisch getal weer te geven

Om te kunnen vergelijken tussen de verschillende percelen is er omgerekend naar 3,8 eenheden per perceel. Dit zodat je de onderlinge verschillen goed kan vergelijken. Kortgene (Zeeland) heeft de minste opkomst per m2 en het perceel in Wezup (Drenthe) met 115 per m2 het meest.

Het perceel in Kortgene kan niet worden beregend. Dit is waarschijnlijk ook de grootste reden waardoor hier de opkomst minder is dan bij de andere percelen. In Wezup is tot nu het vaakst beregend van alle uien percelen. "Het perceel is een zandgrond met een hoog organisch gehalte wat weinig bewerkingen nodig heeft", volgens de teler.

Opkomst Planten per m2 2020 Aantal eenheden Planten per m2 2019 Aantal eenheden  
Kortgene 60 3,9 79 3,8  
Heijen 85 3,8 71 3,8  
Wezup 128 4,2 94 4,1  
Kimswerd 70 3,8 71 4,1  
Tollebeek 77 3,8 88 4  

Kortgene gaat het meest erop achteruit ten opzichte van vorig jaar. Een verschil van 19 planten in vergelijking met het jaar daarvoor. De teler heeft meer eenheden gezaaid dan vorig jaar en wat dieper om meer uien te laten kiemen en genoeg opkomst te hebben voor de nieuwe oogst.

Tollebeek heeft ook minder opkomst, maar heeft dit jaar ook met minder eenheden gezaaid dan vorig jaar. Het perceel in Kimswerd is in opkomst nagenoeg gelijk aan 2019, echter heeft de teler wel minder eenheden gezaaid als vorig jaar en heeft hij een vergelijkbare opkomst kunnen realiseren.

Heijen en Wezup hebben een beduidend hogere opkomst dan 2019. In Heijen heeft de teler ten opzichte van vorig jaar meer beregend. "Ik heb dit jaar twee keer beregend voor opkomst, vorig jaar had ik dat ook moeten doen maar niet gedaan. Hierdoor staan mijn uien erg mooi en beter dan vorig jaar."

De uien in Wezup kwamen in 2019 gelijker op (rechts) in vergelijking met 2020 (links). Beide foto’s zijn gemaakt op 9 mei.

In Wezup heeft de teler tijdens de opkomst beregend, dit om de laatste uien te laten kiemen en alle uien te voorzien van vocht. "Tijdens de ontwikkeling kregen we ook nog neerslag van om en nabij de 20 mm, tevens heb ik afgelopen week de lagere gedeelten van het perceel voorzien van 15 mm en de hogere van 25 mm. Ik kan goed zien dat het beregenen heeft geholpen en ben erg blij met mijn opkomst dit jaar", zo laat de teler aan Boerenbusiness weten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden