Agrifoto

Gewastour Uien - week 20

Hoe verloopt het bestrijden van onkruid in de uien?

18 Mei 2022 - Robin de Winter

De aanhoudende droogte laat zich langzaam maar zeker gelden op veel uienpercelen. Een voordeel van het stralende weer is echter dat er onder goede omstandigheden herbiciden worden gespoten, met zicht op neerslag deze week. Maar is dat nodig of heeft het onkruid zelf ook zichtbaar last van de droogte?

Nu bij alle uientelers de uien op de percelen boven staan, weten ze met hoeveel planten per hectare ze het dit seizoen moeten doen. Dat valt niet overal mee, terwijl ook in de strijd met onkruid nog wel eens wat planten wegvallen. Daarbij geven uientelers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour aan dat sommige onkruiden lastig te onderdrukken zijn.

Melde nemen de overhand
Ondanks dat percelen nog niet overwoekeren met onkruid, kan daar rap verandering in komen. Zeker wanneer we straks te maken krijgen met neerslag. Mark Ermers, gewasadviseur van Bayer Crop Science, zegt dat het dit seizoen 'een grote uitdaging en erg moeilijk wordt' om het onkruid te onderdrukken: "Als bodemherbiciden moeten we het in de uien alleen nog doen met Stomp, Wing P, Boxer en AZ 500. Door de droogte hebben we dit jaar minder last van Klein kruiskruid en nemen melde de overhand."

Dirk Binnema uit Eenrum (Gr) heeft vrijdag 13 mei zijn gewastour-perceel beregend met 7 millimeter met een beregeningsboom. Omdat het grondwater daar te zout is, gebruikt de akkerbouwer oppervlaktewater. Een dag later heeft Binnema geschoffeld tegen onkruid en kan er meer lucht in de bodem komen.

Beregeningsboom van Binnema (Eenrum).
Na het beregenen kon er worden geschoffeld op het perceel.

Goede uienstand in Drenthe
Arjen Jakobs uit Wezup (Dr) heeft zijn uienplanten geteld en uitgerekend dat hij rond de 850.000 planten per hectare zit. Daar is Jacobs tevreden mee. Dit jaar heeft de teler meer uien dan vorig jaar, toen hij het moest doen met 400.000 á 500.000 planten per hectare. Zo nu en dan ziet hij nog een enkele ui de kop omhoog steken, maar Jacobs houdt hier geen rekening mee met het spuiten. "Het is mij meer waard om een schoon perceel te behouden, dan de 1% meer uien."

Stand van de uien op het perceel van Jakobs
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 19

Uientelers hebben flink doorgezaaid vorige week

Gewastour David de Wit

'Je verstand gebruiken en niet blind varen op advies'

Gewastour weer - week 18

Hevige buien teisteren percelen, schade onzeker

Gewastour Brian Salomé

'Techniek is geweldig, maar ook je verstand gebruiken'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden