Met de aardappeloogst is afgelopen week flinke vooruitgang geboekt. Verschillende aardappeltelers van de Boerenbusiness Gewastour hebben hun Innovators gerooid. Daarbij valt op dat het droge groeiseizoen zich ook tijdens het rooien laat gelden. Op veel percelen moet halverwege oktober nog beregend worden om de aardappelen zonder beschadiging uit de grond te krijgen. Ondanks dat het risico's met zich meebrengt, wordt er in het zuidwesten van het land soms ook met brak of zout water beregend.
De aardappeltelers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour hebben de afgelopen week flink tempo gemaakt met de oogst. Sinds er na lange tijd eindelijk weer regen van betekenis is gevallen de afgelopen tijd, twijfelden de meesten niet. Zodra de omstandigheden het toelieten, gingen ze direct het land in om verder te rooien. Dat heeft er dan ook in geresulteerd dat de meeste een heel eind op weg zijn, of inmiddels klaar zijn met de aardappeloogst.
Droog jaar terug te zien tijdens het rooien
Bij aardappelteler Wouter Vierboom uit het Gelderse Leuth ging het aardappelrooien ook vlot. "Het rooien ging na de regen onder goede omstandigheden, gelijk ben ik ook weer gaan rooien toen het enigszins kon. Als ik wat langer had gewacht zou het rooien wel wat makkelijker zijn gegaan, maar ik was bang dat het ook gauw weer te droog zou worden." Datzelfde geldt ook voor Brian Salome uit het Zeeuwse Ijzendijke. Nadat hij 25 millimeter regen had gehad, was het nog niet nat genoeg om alle harde kluiten onderin de rug nat te krijgen. Onlangs legde Brian een diepdrain aan, waardoor hij nu ook kan beregenen. Hij beregende nog eens 25 millimeter waardoor het rooien eigenlijk net aan ging. "Nog steeds gaan er enkele kluiten mee de rooimat op, waardoor eigenlijk nog eens 25 millimeter nodig is om die kwijt te raken", aldus Brian.
Het is en blijft goed opletten om de aardappelen netjes in de schuur te krijgen. Een stelling luidt ook wel eens: hoe droger het groeiseizoen, hoe hoger het onderwatergewicht. Op zichzelf is een hoog onderwatergewicht natuurlijk mooi, maar onder droge rooiomstandigheden is het wel lastig om de aardappelen netjes te rooien. Meerdere Gewastour-deelnemers geven aan dat het dit jaar niet anders is. Het rooien vraagt de nodige aandacht, klinkt het. Verschillende telers geven aan hun best te doen en over een tijdje wel zien hoe ze in de bewaring liggen.
Er wordt nog steeds beregend
Zoals Brian Salome al aangaf, is het in Zuidwest-Nederland eigenlijk nog steeds gortdroog. Na een paar dankbare millimeters is het voor degene die nog aardappelen in de grond hebben zitten, alweer te droog om ze te kunnen rooien. Er wordt in het zuidwesten op dit moment dan ook beregend om de grond nat te krijgen. Ondanks dat het risico's met zich meebrengt, wordt er soms ook met brak of zout water beregend. Op de korte termijn helpt dat om de aardappelen uit de grond te krijgen, maar ideaal is het niet. Het zout blijft achter in de bouwvoor en kan het zoutgehalte in de bodem verder verhogen. Zeker als er komende winter niet al te veel regen valt, spoelt het zout niet genoeg uit. Toch nemen telers dat risico nu voor lief. Want als het pas eind oktober of begin november echt gaat regenen, wordt de kans steeds kleiner dat de grond daarna nog snel genoeg opdroogt om te kunnen rooien.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.