Eigen foto

Gewastour week 39

Aardappelpercelen staan blank in het zuidwesten

28 September 2022 - Robin de Winter - 5 reacties

Telers in het Zuid-Westen van Nederland hebben afgelopen dagen veel neerslag gehad, zoveel dat veel percelen blank staan. Veel telers zijn met de schep geultjes aan het spitten om water af te lopen of gebruiken een minikraan. Telers in het zuiden maken zich zorgen om de kwaliteit van de aardappels en voorspelen problemen met de bewaring. 

Daan Goense uit Driewegen (Ze) vind het een droevig gezicht. Hij is met de schop geultjes aan het spitten naar een dichtbij zijnde sloot. "In heel de omgeving zie je mensen geultjes spitten, veel ook met een minikraan. Sommige zelfs uit het bietenland". Goense zegt dat de buien niet eens bijzonder zwaar en lang waren, soms 13 in een nacht maar ook 4 of 5 in een kwartier tijd. De neerslag viel in Zeeland erg plaatselijk, een kilometer of vijf verder van de boerderij van Goense af ziet het er een stuk beter uit. Het droogste perceel wil Goense dan ook eind volgende week eruit rooien, als het niet veel meer gaat regenen.

Daan Goense uit Driewegen (Ze) die geultjes spit om het water af te laten lopen.

Hij vertelt niet meer voor een '10' te gaan qua rooiomstandigheden. "Als het 4 of 5 oktober een beetje wil, dan ga ik rooien". Hij heeft nog 32 hectare aardappelen te gaan, maar is bang voor de kwaliteit van de knollen. De droogste percelen rooit hij eerst, zodat die achteraan in de box komen en het langst kunnen blijven zitten. De nattere die voorin komen, kunnen dan altijd eerder weg. Van het voorjaar heeft Goense gewoeld in plaats van geploegd, hierdoor was de structuur grover. Dat komt nu goed van pas, want daardoor kan het water nu beter weg. 

Water tussen de ruggen bij Daan Goense.

Water wil gewoon niet weg
Kees Vrolijk uit het West-Brabantse Fijnaart was ook druk geulen aan het spitten. Hij laat telefonisch weten dat hij dit niet had verwacht: "Het wil gewoon niet weg, percelen waar normaal nooit water op staat, staan nu blank. Onbegrijpelijk". Ook in zijn regio zijn veel kranen en telers te vinden die geulen graven. Vrolijk vertelt, net als Goense, dat het wel hard heeft geregend, maar geen bijzonder zware buien: "75 millimeter vanaf maandag, ze hadden de helft voorspeld. Dit zal wel een opstapeling zijn van afgelopen seizoen".

Ook bij Kees Vrolijk uit Fijnaart (NB) staat het water tussen de ruggen.

Vrolijk heeft 140 hectare en noemt de situatie nog niet desastreus. Over het rooien maakt hij zich minderzorgen. Het is nog september geeft hij aan en er is niet meer dan 10% van de bewaaraardappelen gerooid. Wel ziet hij problemen met knollen die nu gaan rotten. Die blijven nu in de rug en kunnen voor grote problemen zorgen in de box. Hij wil daarom, zodra het kan, rooien wat goed is en de stukken die te lang onderwater hebben gestaan (zo'n 5 a 10%) overslaan. Deze grens is echter altijd moeilijk te bepalen. Hij werkt met grote bewaarboxen van 1.000 ton, waar twee percelen ingaan en ziet de rotten daarom als een groot risico. Vrolijk vertelt dat in en rondom Fijnaart ook nog percelen uien in het zwad liggen waar water op staat.

In het naburige Willemstad heeft Vrolijk een perceel met zware grond. Daar is net zo veel regen gevallen als in Fijnaart, maar staat geen water op het land. Als het een dag of vier droog is met genoeg zon en wind, wordt daar gerooid. Bij de andere percelen denkt Vrolijk niet te kunnen wachten tot de rotten weg zijn. "Als langbewaarder zie je met zo'n najaar, deze omstandigheden en de hoge prijzen op tegen het bewaarseizoen. Als ik alles af land moest rooien, had ik een stuk minder zorgen over de oogst gehad."

Sinds maandag ochtend weer al 75 mm , Schouwen Duiveland.
Hier zijn ze gelukkig gerooid.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Gewastour uien - week 42

Laatste uien ingeschuurd, fusarium baart zorgen

Gewastour aardappelen - week 41

Aardappelrooien verloopt vlot

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox