Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van gele zaaiuien. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Jacky Dieleman uit Philippine (ZL).
Jacky Dieleman runt samen met zijn vader een akkerbouwbedrijf. Daarnaast werken ze beiden ook buiten de deur. Door de diepdrains die Dieleman heeft liggen op verschillende percelen kunnen al zijn gewassen worden beregend. Dat was bij hem eerder niet mogelijk in Zeeuws-Vlaanderen.
Het akkerbouwbedrijf Dieleman ligt bij Philippine in Zeeuws-Vlaanderen. Op een areaal van 70 hectare teelt Dieleman aardappelen, tarwe, zaaiuien, witlof en suikerbieten. De grondsoort is lichte zavel. De teeltrotatie met de uien is 1 op 8 of 1 op 10. De voorvrucht is dit jaar graszaad. Het Gewastour perceel heeft een omvang van 4,5 hectare.
Daarom 20 zakelijke en persoonlijke vragen aan Jacky Dieleman, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Uien.
Welke uienrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf?
"We telen uien van de lijn van Hoza zaden. We telen dit jaar de rassen Tina en Mika. Doordat de teelt van Mika is mislukt dit voorjaar, is er nu een deel Dormo gezaaid van Hazera. We telen deze rassen, omdat de afnemer een voorkeur heeft voor deze rassen. Het zaad is ook iets goedkoper dan andere rassen. Verder kiezen we deze rassen door de goede bewaarbaarheid, een mooie kleur en goede huidvastheid."
Wat vind je het mooiste gewas om te telen op uw bedrijf?
"Het mooiste gewas om te telen vind ik aardappelen. Als je kijkt wat er van uit een aardappel kan groeien. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe het loof erop staat. Je hebt een aardappelplant en ziet dan wat eronder groeit: het is elk jaar weer een verrassing."
Zijn er nevenactiviteiten op je bedrijf naast akkerbouw?
"Mijn vader en ik werken beiden op het akkerbouwbedrijf en we verhuren ons als ZZP'er."
Stro verhakselen of persen?
"Dit is een gewetensvraag. We gaan komend jaar voor het eerst stro hakselen. We hebben de afgelopen jaren geperst. De reden dat we de afgelopen jaren stro persen, is voor het geld. Het was natuurlijk zo dat de afgelopen jaren de tarweprijs niet heel bijzonder was, maar door het stro te persen werd er nog wat verdiend aan de tarwe. We gaan nu stro hakselen, omdat het zonde is om je mineralen af te voeren en beter voor de organische stof in de bodem. Dan moet je mineralen terugkopen als compost of andere meststof. Die zijn ook aan de prijs."
Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er vooraan de uienteelt?
"De grondbewerking is ploegen en dan het zaaibed klaar leggen met de zaaibedcombinatie. De bemesting is de meststof 15-15-15 voor het zaaien. Tijdens het zaaien worden p-focus NPK 10-18-4 met mangaan, zink en zwavel' toegediend."
Frites of gekookte aardappelen?
"Frites"
Wat is de strategie wat betreft gewasbescherming in de uienteelt?
"De strategie is samen met de gewasbeschermingsadviseur kijken wat nodig is. Een ruime basis plaatsen met AZ en stomp. Daarnaast schoffelen we de uien één/ of twee keer gedurende het seizoen. Dit doen we voor het onkruid, maar ook voor zuurstof in de bodem. Gewasbescherming ten opzichte van ziekte hoe we het afgelopen jaar hebben gehanteerd, is eerst beregenen en systemische middel spuiten. Het wordt dan beter opgenomen."
Wat zijn je hobby's?
"Formule 1 en voetbal kijken zijn mijn hobby's"
Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Ja, waar ben ik trots op als ik kijk naar het bedrijf? Trots ben ik als ik door de polder rij en ik zie dat de gewassen er netjes opstaan. Ik kan mijn ook heel erg ergeren aan iets wat mislukt of er niet netjes opstaat."
Hoe kijk je naar de toekomst van het bedrijf qua ontwikkelingen?
"Verduurzamen. De toekomst van het bedrijf is waarschijnlijk een klein beetje groei. Daarnaast de mogelijkheden benutten die er zijn. Zonnepanelen om zelfvoorzienend te zijn met elektriciteit. Kijken welke onderdelen we kunnen toepassen vanuit de biologische teelt, zoals schoffelen en eggen. Ik denk dat wij als gangbaar best wat kunnen leren van de biologische landbouw. Daar moet de beste onderdelen van gangbaar en biologische teelt worden gecombineerd."
Wat is de beste keuze/verandering geweest afgelopen jaren op het bedrijf?
"De beste verandering die we hebben ingezet, is dat we kunnen beregenen. Ik kan geen ander antwoord verzinnen. De keuze die we hebben gemaakt, is om diepdrains te leggen en daardoor de mogelijkheid hebben gecreëerd om de gewassen te beregenen."
Wat staat erop nummer 1 van je bucketlist?
"Ik wil nog wel een keer naar Amerika. Bedrijfsmatig wil ik nog wel een keer een andere schuur bouwen."
Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Ik vind de gewasverzorging het mooist. Vooral omdat je dan duidelijk de groei van het gewas kan zien en volgen. De rest is ook allemaal belangrijk om netjes en zorgvuldig te doen gedurende het seizoen, maar de gewasverzorging vind ik het mooist dat door de toevoegingen die jezelf doet het gewas ziet ontwikkelen. Dat vind ik het leukst."
Uien van eigen bedrijf of uien uit de supermarkt?
"Wat denk jezelf: van het eigen bedrijf natuurlijk. Er is niks zo lekker als producten van je eigen bedrijf."
Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"Mist de prijs naar wens is worden de uien af land verkocht. Als we niet tevreden met de prijs dan slaan we onze uien op in de bewaring. Normaal gaat altijd een deel van de uien de bewaring in. Meestal bewaar ik ze dan tot februari of maart. Dat is ook het maximale moment dat we kunnen bewaren. De uien zitten gewoon onder een golfplaten dak. Dus als de temperatuur in de lente oploopt, moeten ze worden opgehaald."
Welk beroep zou je hebben uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geweest?
"Als ik geen akkerbouwer was geworden was ik kok geweest. Dat vind ik leuk om te doen."
Wat zijn in u ogen de kansen en bedreigingen voor je bedrijf?
"Kansen zijn de teelt van gewassen verder perfectioneren om meer rendement uit het bedrijf te halen, via precisiebemestingen en gewasbescherming. Ik denk dat er nog wat rendement te halen is, doordat onze percelen best wel bont zijn qua grondsoort. De bedreiging zit in de onduidelijkheid van regelgeving vanuit de overheid."
Kunnen de uien beregend worden? Zo ja, wat is de strategie die je hanteert?
"Er kan worden beregend, doordat er diepdrains aanwezig zijn waar ik mijn water uit kan onttrekken. Het beregenen gebeurt compleet op gevoel. Met het idee liever een paar keer meer beregenen dan in één keer een grote hoeveelheid. Hierdoor kunnen we elke week de gewasbescherming toepassen op een fris gewas. Wij kunnen elke week terugkomen op het perceel om te beregenen. Daar hebben wij de capaciteit voor."
Zonvakantie of wintersport?
"Voor mij persoonlijk wintersport. Maar als de werkzaamheden het toelaten, wordt het meestal een weekje bungalowpark met het gezin."
Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour uien?
"Om te leren van andere telers, vooral op het gebied van beregenen hoe andere telers dat aanpakken. Je wordt er nooit minder van om mee te doen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.