Reinder Hogenhout runt samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf, iets wat zij al bijna veertig jaar met passie doen. Naast de teelt van gewassen richten ze zich ook op handel en advisering in gewasbescherming, meststoffen en zaaizaden, en loonwerk. Voor Reinder begon deze stap in 2018, toen hij na zijn opleiding Tuin- en Akkerbouw aan Van Hall in Leeuwarden volledig in het familiebedrijf stapte.
In het groeiseizoen van 2025 volgt de Boerenbusiness Gewastour weer tien percelen met uien. Vanaf de zaai tot aan de oogst nemen de deelnemende akkerbouwers ons mee in de teelt en de beslissingen die zij nemen gedurende het groeiseizoen. Met deze serie interviews maken wij kennis met de teler en het bedrijf, zijn visie op de teelt en bepaalde strategieën. In het eerste interview van de Gewastour Uien is dat Reinder Hogenhout, teler in Kimswerd (Friesland).
Dit jaar probeert hij ook voor het eerst een hectare knolselderij. "Gewoon eens kijken hoe dat gaat." Voor de Gewastour heeft Reinder een perceel met gele en rode uien, waarbij eerder tafelaardappelen stonden. Dat vindt hij een mooie uitgangssituatie. "Je begint redelijk arm, maar daardoor kun je aardappelopslag goed bestrijden en heb je weinig last van bodeminsecten." De voorbereiding van het land is gedaan. Er is Betacal en geitenmest uitgereden, waarna het perceel is gespit.
Het akkerbouwbedrijf van Reinder Hogenhout ligt in Kimswerd in Friesland. Het bedrijf heeft een omvang van 100 hectare en er worden tafelaardappelen, pootgoed voor eigen vermeerdering, uien, suikerbieten, peen en rustgewassen geteeld. De grondsoort is zavel en klei, van 20% tot 45% afslibbaar. De teeltrotatie van de uien is 1 op 10 of 1 op 12. De voorvrucht voor de teelt van uien is altijd aardappelen. Het Gewastour-uienperceel dat we gaan volgen is 6 hectare.
De uien worden meestal bewaard, afhankelijk van de markt. Soms wordt een deel direct van het land verkocht, maar doordat er vrij geteeld wordt, is er de vrijheid om zelf de afzetstrategie te bepalen. Daarnaast is er voldoende opslagruimte.
Op het gebied van bemesting heeft Reinder wat speelruimte. Hij zit niet in een NV-gebied, wat betekent dat hij redelijk efficiënt kan werken en nog ruimte heeft voor organische bemesting. Gewasbescherming blijft wel een uitdaging, vooral valse meeldauw en onkruidbestrijding. Vorig jaar is hij begonnen met eggen en gebruikt hij daarnaast een spotsprayer. "We hebben die zelf aangeschaft en gebruiken hem ook in het loonwerk. Daar zijn we echt enthousiast over."
Over de toekomst van de landbouw is hij positief. "Het komt altijd wel goed", zegt hij nuchter. "De uitdagingen worden groter, maar als het niet anders kan, moeten we misschien met z'n allen wat minder telen." Wateroverlast ziet hij als een van de grootste bedreigingen, maar daar kun je volgens hem best iets tegen doen, zoals drainage aanleggen, kilveren en soms een perceel braak laten liggen. Ook droogte speelt een steeds grotere rol. Gelukkig is de waterkwaliteit in zijn regio goed en past hij bij de uien druppelirrigatie toe.
Hij ziet de stijgende grondprijzen als een ontwikkeling die steeds extremer wordt, maar ervaart dat niet direct als een groot probleem. Groei is voor hem geen doel op zich. "Het bedrijf is deels eigendom, deels pacht. Zo is het goed." Zijn favoriete moment in het teeltseizoen? "De opkomst van de gewassen en de langste dag van het jaar, als alles er mooi bij staat."
Een grote beslissing in hun bedrijf was het kopen van grond en het opstarten van de loonwerktak. Toen de loonwerker in hun buurt stopte, besloten Reinder en zijn ouders om het zelf op te pakken. "We adviseerde al veel over spuitwerk, dus het was een logische stap." Inmiddels groeit deze tak gestaag, vooral op het gebied van gewasbescherming.
Wat hij het mooiste vindt aan boer zijn? "Je eigen gewassen telen. Dat blijft speciaal." Het moeilijkste? "Het weer, dat blijft onvoorspelbaar." Maar hij maakt zich niet snel druk. Over tien jaar hoopt hij dat het bedrijf nog steeds goed draait, de grond net zo goed of zelfs beter is en de opbrengsten op peil blijven, met minder input. "Er zijn altijd oplossingen voor problemen. Uiteindelijk komt het altijd wel goed."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.