Eigen Foto

Gewastour Gybert Doggen

'Zoeken nieuwe teelten rode draad in ons bedrijf'

13 Mei 2025 - Anna de Jonge

Het bedrijf dat Gybert Doggen met zijn vader heeft in Wouw (West-Brabant) bestaat al zo'n driehonderd jaar, maar niet puur als akkerbouwbedrijf. "Tot 1960 hadden we melkkoeien, daarna zijn we overgestapt op vleesvee", vertelt Gybert. Dit vleesvee werd gehouden tot 2002, toen ze besloten opnieuw een nieuwe richting in te slaan.

"Toen zijn we begonnen met het kweken van aardbeien in de vollegrond," zegt Gybert. Na verloop van tijd nam de vraag naar vollegrond aardbeien af. "Het was niet meer rendabel", legt hij uit. In 2016 werd besloten volledig over te stappen op akkerbouw, een activiteit die altijd al naast de andere werkzaamheden werd uitgevoerd.

Meer over akkerbouwbedrijf Doggen

Het bedrijf van Gybert Doggen en zijn vader ligt in Wouw (West-Brabant). Zij telen consumptieaardappelen, zaaiuien, cichorei, suikerbieten en wintertarwe. Leemhoudend zand is de grondsoort in Wouw. De omvang van het bedrijf van Doggen is 90 hectare, waarvan 70 hectare eigendom.

In de aardappelteelt kiezen vader en zoon bewust voor bepaalde rassen. "We telen Fontane, Innovator en sinds kort ook Quintera, een nieuw ras dat ik graag wil uitproberen." De keuze wordt deels bepaald door de grondsoort, maar ook vanwege regelgeving. Daarom wordt er ingezet op minder stikstofbehoeftige rassen.

Voor de Gewastour wordt voor de Innovators een perceel gebruikt van 5 hectare, waar vorig jaar suikerbieten stonden. De grondsoort varieert van zand tot wat zwaardere leemgrond. Wat betreft de bewaring van producten blijft hij flexibel. "Ik bewaar de producten zoveel mogelijk, maar het hangt ervan af hoe de markt is." Als de marktprijs goed is, verkoopt hij liever direct. "Als de aflandprijs goed is, waarom zou je dan bewaren?" De meeste gewassen worden onder contract geteeld. "Ongeveer twee derde van de aardappelen is wel op contract. Nu is de markt onzeker, en dan is het fijn als je daar wel op kunt bouwen." Met meer en betere opslagcapaciteit zou hij mogelijk meer vrij telen, geeft hij aan.

Over de toekomst van technologie en verduurzaming is Gybert gematigd optimistisch. Robotisering ziet hij wel zitten, maar een techniek als spotsprayen ziet hij niet als de oplossing, omdat veel middelen toch verdwijnen. Hij ziet wel kansen in lasertechniek en mechanische oplossingen. "Sommige dingen kunnen wel zonder gewasbeschermingsmiddelen worden opgelost." Biologisch telen ziet hij tot op heden nog niet zitten. "Je verdient er niet meer aan dan een gangbare teler. En voor sommige ziekten en plagen zijn nog geen oplossingen. Als je kijkt naar vorig jaar, zie je dat het bij aardappelen nog niet kan. Voordat ze daar iets voor gevonden hebben, zijn we wel even verder."

Doel om binnen tien jaar bedrijf over te nemen
Wat betreft beregening mag het bedrijf alleen grondwater gebruiken, geen oppervlaktewater. Dit heeft te maken met hun ligging bij de Brabantse Wal, een gebied dat steeds moeilijker wordt qua regelgeving. Toch ziet Gybert wel toekomst voor het bedrijf. ''Ik zou graag nog nieuwe salderende teelten op willen zetten, het zoeken naar nieuwe teelten is toch wel een rode draad in ons bedrijf.''

Sinds drie jaar maakt Gybert deel uit van het bedrijf. "In de toekomst wil ik wel uitbreiden." Voorlopig blijft hij er echter ergens anders bij werken. Zijn doel is om het bedrijf binnen tien jaar over te nemen. "Hier in de buurt is het moeilijk om grote stappen te nemen, er is best veel concurrentie", merkt hij op. Toch hoopt hij meer eigen grond aan te schaffen, zodat hij voldoende werk heeft om fulltime in het bedrijf te kunnen blijven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gewastour Uien - week 25

Loof en hitte vragen veel vocht van het uiengewas

Gewastour Aardappelen - Week 24

Infectiedruk phytophthora vraagt om scherpe aanpak

Gewastour Uien - Week 24

Grote verschillen groei uien tussen jaren zichtbaar

Gewastour Week 23- Aardappelen

Wanneer slaat phytophthora weer toe?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden