Op veel percelen in Nederland staan de uien er begin juni netjes bij. De ontwikkeling loopt in 2025 goed door, ondanks het wisselende weerbeeld. Er zijn grote verschillen in neerslag tussen de regio's en met het warme weer in aantocht ligt droogte op de loer.
Arjan Jacobs uit Wezup maakt elk jaar rond 1 juni een foto van zijn Gewastour-perceel en heeft daarmee inmiddels een serie van zes jaren opgebouwd. Aan de hand van die beelden ziet hij flinke verschillen tussen de jaren. Dit jaar doet het goed, maar de spreiding in ontwikkeling blijft zichtbaar, net als in eerdere seizoenen.
|
Op de meeste Gewastour-percelen worden rondes gedaan met bladvoeding en ziektebestrijding. Daarnaast wordt er lokaal nog wat NK-meststof gestrooid om de groei te ondersteunen.
Grote verschillen in neerslag tussen regio's
De neerslagverdeling blijft dit seizoen een punt van aandacht. In sommige regio's is er voldoende regen gevallen, terwijl andere gebieden nog steeds droogte kennen. De warmte die later in de week wordt verwacht, kan vooral op lichtere gronden snel gevolgen hebben. Ook zwaardere zavelgronden beginnen in sommige gevallen krapper te worden, wat normaal gesproken minder snel het geval is.
Aaltjesschade ook op zwaardere gronden
Op meerdere plekken is schade door trichodoriden en knobbelaaltjes te zien. Opvallend is dat dit niet alleen gebeurt op lichte percelen, maar ook op zwaardere gronden. Gezien de droge omstandigheden van de afgelopen tijd zou je dat minder verwachten, maar de praktijk wijst anders uit. In Friesland is het beeld wisselend. Reinder Hogenhout uit Kimswerd is dit jaar zelf vrij van aaltjesschade, maar ziet het bij klanten nog regelmatig terug.
Voorbereiden op de warmte
Voor de komende warme periode wordt op percelen gestuurd op extra wortelstimulatie en worden de laatste onkruiden verwijderd. Hogenhout dient deze week zijn tweede toepassing van 10 liter Stimuter toe om de wortelvorming te bevorderen. Daarnaast wil hij het aanwezige straatgras aanpakken met Centurion. Als het weer het toelaat, doet hij dat met behulp van een Ecorobotix-robot om het middel plaatsgericht toe te passen. Daarmee verwacht hij een besparing van 60% tot 70% op het grassenmiddel.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.