Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Nu het aardappelgewas op de verschillende Gewastour-percelen op de retour gaat, is de MH-bespuiting dit jaar eerder dan andere jaren. Ook mede door de grillige verschillen in de neerslaghoeveelheden maakt dat het ene perceel verder ontwikkeld is dan het andere. Vele deelnemers van de Gewastour hebben de MH-bespuiting al uitgevoerd, of zijn daar op dit moment mee bezig.
Het bepalen van het juiste moment om MH te spuiten is een cruciale stap in het proces van kiemremming, zo stelt ook Kees Trouw uit het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis. Kees vindt het lastig om precies het juiste moment te bepalen om hiermee te beginnen. Door de droogte en hitte van de afgelopen tijd, geven veel telers aan dat de Innovators hard slijten. Bovendien zorgt de variërende neerslag binnen Nederland ervoor dat de ontwikkeling van het aardappelgewas per regio sterk kan verschillen.
Eerste MH-bespuitingen uitgevoerd
De MH-bespuiting is eind week 28 en in week 29 op meerdere plekken uitgevoerd, waaronder door Kees Trouw. Hij spoot de kiemremmer eind vorige week al op zijn Innovators. "Ik denk dat we dit jaar zeker wel twee weken eerder zijn", zo schetst Kees. Volgens Kees waren de omstandigheden tijdens de bespuiting vorige week gunstig: er was wat regen gevallen en het was op dat moment erg groeizaam weer. De gewasreactie van de bespuiting valt hem ontzettend mee. "Het is eigenlijk een berg zout wat je spuit. Het gewas reageert daar dit jaar eigenlijk helemaal niet op, dat was vorig jaar wel anders."
Zowel Daan Tap als Wouter Vierboom uit het Gelderse Elst en Leuth hebben de MH-bespuiting er inmiddels ook al op liggen. "Er zitten op dit moment al mooie knollen onder, ik heb de regen van begin deze week afgewacht zodat er voldoende sapstroom was. Het is nu twee dagen droog, dus dit is het ideale moment", zo vertelt Daan. Wouter was daarentegen tijdens de regen die er begin deze week bij hem viel nog volop aan het beregenen. Er is bij hem 20 millimeter gevallen en hij heeft geen spijt dat hij ook aan het beregenen was. "De ondergrond was hier zo droog dat het er gemakkelijk kon liggen", aldus Wouter. Bij Gybert Doggen uit het Brabantse Wouw wil het maar slecht regenen, zo geeft hij aan. "Waar iedereen een mooie hoeveelheid neerslag gehad heeft, hebben wij hier maar 6 millimeter gehad deze week. Het gewas begint daardoor ook al wel redelijk op zijn retour te gaan." Gybert gaat deze week eerst zijn Innovators weer eens beregenen en denkt dan volgende week de MH-bespuiting uit te gaan voeren.
Zomers voordeel voor later gepoot gewas
De innovators van René Mesken uit het Friese Appelscha zijn nog niet toe aan de MH-bespuiting. René pootte zijn aardappelen gemiddeld vijf weken later dan de overige Gewastour-deelnemers. "Als je vroeg poot heb je naarmate de zomer vordert een relatief gezien 'ouder' gewas. Als je later poot, kan het 'jongere' gewas het zomers bij droogte wat langer volhouden." Zo luidde de stelling van René dit voorjaar. Op dit moment geeft René aan dat het gewas hierdoor totaal geen last gehad heeft van de hitte van de afgelopen tijd. "Het gewas groeit behoorlijk, iedere keer als ik ga spuiten rij ik het hergroeide gewas in de spuitsporen weer kapot." De Innovators van René staan er nog fris genoeg bij en hij verwacht de MH-bespuiting over ongeveer twee week uit te voeren.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.