EU graangewas plust 8 procent

Nieuwe graanoogst geeft lucht aan krapte

10 Oktober 2013 - Redactie Boerenbusiness

De naweeën van het droge warme weer van deze zomer speelt Midden-Europa nog steeds parten. Dat geldt in het bijzonder voor de oogstverwachtingen voor korrelmaïs. De oogst van graangewassen lijkt elders in Europa juist toegenomen, stelt de Europese Commissie in haar Short Term Outlook, en daarmee geeft de nieuwe oogst verlichting aan de krappe marktsituatie. 

Na een lage beschikbaarheid van graan, in het bijzonder voor voer, met hoge prijzen, is de Europese graanoogst dit seizoen gemiddeld 8 procent hoger dan vorig jaar. Uitzonderingen zijn het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Tijdens het groeiseizoen was er sprake van vertraging en deden zich lokaal overstromingen voor. Toch had dit geen groot effect op de gemiddelde oogstverwachting. 

Anders is dat in Midden-Europa waar het warme en droge weer de opbrengst van korrelmaïs beïnvloed. Zorgen zijn er in de strook van Noord-Italië naar Hongarije; juist belangrijke korrelmaïs producerende gebieden. 

De Europese Commissie komt op een prognose van 301.5 miljoen ton totale graanproductie in de EU-28. Zo’n 8.2 procent meer dan vorig seizoen. Daarbij gaat het om 134.9 miljoen ton tarwe, 64.3 miljoen ton korrelmaïs en 59.6 miljoen ton gerst. Italië is de enige lidstaat die minder graan produceert dan het jaar ervoor. 

Roemenië (+52% tot 19,1 miljoen ton), Spanje (+50% tot 24,8 miljoen ton) en Hongarije (+32% tot 13,6 miljoen ton) zien de productie het sterkst stijgen. In het Verenigd Koninkrijk resulteerden gunstige weersomstandigheden in goede opbrengsten en dat compenseerde het verlies van de herfstinzaai (+6% tot 20,7 miljoen ton).

Daarmee geeft de nieuwe oogst lucht aan de gespannen marktsituatie aan het einde van seizoen 2012/13.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden