Exportwaarde gerst ingezakt

Handel in sojabonen lucratief voor Nederland

1 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel er amper sojabonen worden verbouwd in Nederland is de exportwaarde daarvan 755 miljoen euro in 2012. Daarmee is het product nummer een in de top tien stijgers van de handel in landbouwproducten. Maïs staat op de derde plek met een exportwaarde van 129 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

Gerst deed het vorig jaar heel wat minder goed. Met een daling van 64.5 procent staat het product op nummer een in de dalers. De exportwaarde bedraagt 22 miljoen euro. Ook kool, knolselderij, yoghurt, pootaardappelen, melk en room, boter en tarwe bevinden zich in de top tien van landbouwproducten die dalen in handelswaarde. 

Libië importeerde voor 54 miljoen euro aan landbouwproducten uit Nederland. Een stijging van 128.5 procent levert een top een positie qua stijgers. De rest van de top tien wordt ingenomen door Qatar, Zuid-Afrika, Australië, Malta, China, Estland, Angola, Singapore en Montenegro. Van Syrië, Filippijnen, Nigeria en Indonesië daalde de import van Nederlandse landbouwproducten juist het sterkst. 

Het landbouwproduct dat Nederland vorig jaar fors meer invoerde dan het jaar ervoor is rogge. De importwaarde steeg met 90.2 procent tot 50 miljoen euro. Ook de invoer van prei steeg fors; met 47.1 procent naar 16 miljoen euro. Aardappelen staan op plaats vier met 30.6 procent stijging tot 26 miljoen euro. Wortelen kennen een soortgelijke stijging en hebben een importwaarde van 30 miljoen euro. Er kwam minder melk en room ons land binnen. Met een daling van 8.4 procent komt de importwaarde op 498 miljoen euro. 

Het land dat in 2012 een spurt nam in handel met Nederland is Roemenie. Zij exporteerden voor 86.4 procent meer dan het jaar ervoor; de handelswaarde is 59 miljoen euro. Ook Nieuw-Zeeland wist de weg naar ons land te vinden voor een handelswaarde van 169 miljoen euro. Daarna volgen Hongarije, Egypte, Polen en Bulgarije. 

De top drie van landen die fors minder dan het jaar ervoor naar Nederland exporteerden zijn allen uit Afrika afkomstig: Nigeria, Ivoorkust en Kameroen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden