Basisprijs 73,50 euro

Cichoreioogst overtreft goede verwachtingen

6 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

De opbrengsten van cichorei blijken nog hoger dan de verwachtingen die al goed waren. Sprak Sensus eerder over 44 ton per hectare voor deze campagne, nu blijkt dat toch nog wat te voorzichtig ingeschat, zo meldt de inulineverwerker op zijn site.

De werkelijke leveringen in de eerste maand van de campagne en het doorlopende groeiverlooponderzoek wijzen uit dat de opbrengst gemiddeld uitkomt op 45 ton per hectare. Dat is bijna 10 procent boven het meerjaarlijks gemiddelde. Het gaat hier over de gemiddeld te verwachten opbrengst over de gehele campagne bij start op 1 september, zonder de compensatie voor gemiste groei in de vroegleveringspremieperiode. Een opbrengst van 45 ton per hectare betekent dat de gemiddelde bruto uitbetaling per hectare cichorei meer dan 400 euro per hectare hoger zal uitkomen dan in 2013.

Ondertussen verloopt de contractering voor 2015 volgens Sensus voorspoedig. De condities voor 2015 zijn gelijk aan die van 2014. De basiscontractprijs bedraagt 73,50 euro per ton. Nieuwe telers ontvangen 2 euro per ton minder en telers die pas voor de tweede keer leveren ontvangen 1 euro minder dan de basiscontractprijs. De basisprijs geldt voor cichorei met 16 procent inuline. In de praktijk halen telers een gemiddeld gehalte van 17 procent inuline. Bij elke procentpunt extra krijgt de teler een premie van 4,60 euro per ton. Daarnaast kent Sensus een jaartoeslag van 8 euro en een toeslag van 2 euro per ton voor contracten van 11 hectare of meer. Hierdoor wordt het mogelijk een opbrengstprijs te halen van bijna 90 euro per ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden