Landbouwwet VS helpt boeren

Betere bescherming tegen weerrisico's in de VS

28 Oktober 2014 - Edin Mujagic

De eerder dit jaar aangenomen Landbouwwet in de Verenigde Staten (VS) bevat een aantal nieuwe instrumenten die het de Amerikaanse agrarische ondernemers  makkelijker moeten maken te ondernemen. Al eerder hebben we geschreven over de nieuwe bescherming tegen een te lage melkprijs. Een ander instrument is bedoeld agrarische ondernemers te compenseren bij slecht weer, inclusief droogtes, een verschijnsel waar ze in de VS de laatste jaren regelmatig last van hebben gehad.

Het Actual Production History Yield Exclusion is zo een nieuw instrument voor producenten van onder meer maïs, sojabonen, tarwe en een reeks andere landbouwproducten. Die agrarische ondernemers die in problemen komen door slecht weer kunnen daar gebruik van maken.

Hoe werkt het? Landbouwproducenten hebben vaak een verzekering tegen de invloeden van het slechte weer. Voor de berekening van de compensatie wordt gekeken naar de gemiddelde productie in voorgaande jaren. De compensatie die ze krijgen is afhankelijk van de zo berekende gemiddelde jaarlijkse productie. Hoe hoger dat gemiddelde, hoe beter dat is voor de compensatie tijdens de looptijd van de verzekering. Met het Actual Production History Yield Exclusion mogen producenten de productie in een slecht jaar, bijvoorbeeld door droogte, uit die berekening houden. Daardoor komt het gemiddelde hoger uit.

Productie in een slecht jaar telt niet mee voor berekening compensatie

Daarmee zorgt dat nieuwe instrument ervoor dat de Amerikaanse agrarische ondernemers geen slapeloze nachten hoeven te krijgen als er buiten een tornado raast of geen drup regen valt gedurende een lange periode.

Dit nieuwe instrument zal vanaf volgend voorjaar ingaan en zal van toepassing zijn op bijna drie kwart van het landbouwareaal in de VS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

weerrisico
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden