Prijzen onder druk

Ongeluk Uralkali bedreigt kaliproductie

24 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen woensdag werd het Russische Uralkali getroffen door een grote ramp in een van hun kalimijnen, gelegen in de Russische regio Perm. Een gedeelte van de mijn stortte in waardoor een gat van veertig meter ontstond. Vervolgens liep de mijn vol water. Volgens het bedrijf is dat nu gestopt, maar de productie lijdt hier wel onder. Naar verwachting kan 2,5 miljoen ton kali niet worden gedolven.

Uralkali is ’s werelds grootste producent van kali, met een productie van 10 miljoen ton afgelopen jaar. Wanneer 2,5 miljoen ton inderdaad niet kan worden gedolven uit de Solikamsk-2 mijn is dat een enorme strop voor het bedrijf. Een woordvoerder beloofde wel dat het de productie in andere mijnen gaat opschalen maar, die zullen deze terugval in capaciteit pas over een periode van drie jaar goed kunnen maken. Kaliprijzen kunnen daardoor sterk onder druk komen te staan.

Vandaag maakte het bedrijf bekend dat het vollopen van de mijn bijna is gestopt. De helft van de mijn zal daarom naar verwachting vandaag weer de productie opstarten. Het aandeel Uralkali daalde vorige week woensdag, toen het ongeluk plaatsvond, met 21 procent. Vandaag is dat weer met 4 procent gestegen. Uralkali exporteert hun producten naar meer dan zestig landen, waaronder Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden