Tijdig bestrijden

Veel schieters in bieten als gevolg van stress

21 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Uit een aantal regio’s komen steeds meer geluiden van bietenpercelen met veel schieters. Het gaat vooral om de zeer vroeg gezaaide percelen, die voor 25 maart de grond in gingen. Op die dag viel erg veel neerslag. Naast kou kan ook stress tijdens de beginontwikkeling voor extra schieters zorgen. Het IRS denkt dat korstvorming en bodemverdichting voor extra stress hebben gezorgd. Dat levert nu wellicht extra schieters op.

In veel percelen komen zijschieters voor. Die groeien vanuit de zijkant en niet uit de kop van de plant. Je kunt ze afscheuren, maar het is mogelijk dat de stengels opnieuw uit gaan lopen. Beter is om de hele biet te verwijderen.

Het IRS raadt aan de zaadschieters van het veld te verwijderen. Op de planten leggen kan ook, maar dat kan weer de ontwikkeling van bladschimmels bevorderen. Oudere schieters met rijp zaad moeten zeker worden verwijderd.

Zaadschieters hebben zo’n 350 graaddagen nodig om af te rijpen. Dit is een optelsom van de gemiddelde dagtemperatuur in een bepaalde periode. Bij laat oogsten is het vereist om tot half september nog schieters te verwijderen.

Het IRS krijgt ook steeds meer meldingen van bladschimmels binnen. Zo is in het West-Brabantse kleigebied roest gevonden en in Oost-Brabant stemphylium en cercospora.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden