Ergste dip wel voorbij

Lage olieprijs handhaaft zich ook in 2016

14 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Dinsdag 13 oktober publiceerde het Internationale Energieagentschap (IEA) een nieuwe prognose over de vraag en aanbod van ruwe olie. Hieruit valt op te maken dat de lage olieprijzen ook in 2016 zullen aanhouden. Onder andere door de invloed van Iran, die haar olieproductie verder gaat opschroeven. De ergste dip is echter voorbij, waarschuwen analisten.

De vraag naar olie bevindt zich op het hoogste punt in 5 jaar tijd

De vraag naar ruwe olie bevindt zich momenteel op het hoogste punt in vijf jaar tijd. Echter, het IEA verwacht dat dit af zal nemen dankzij de zwakke vooruitzichten voor de wereldeconomie, schrijft Z24. ‘Hierdoor blijft de markt langer in onbalans’, aldus IEA. Het aanbod vanuit Iran speelt hierbij een belangrijke rol.

Nu het Aziatische land een akkoord heeft bereikt over haar atoomprogramma worden eerder gestelde sancties opgeheven. Daardoor gaat de Iranese productie toenemen van 2,9 tot 3,6 miljoen vaten per dag, is de prognose van IEA. Dat drukt een eventuele stijging de kop in. Daarentegen zal de olieproductie van niet-Opec-leden afnemen als gevolg van de lage prijzen. Zo wordt de productie van schalieolie in de VS teruggeschroefd.

Analisten van ABN Amro laten in het recente rapport weten dat een aantal factoren meespelen om de olieprijs op korte termijn te verhogen. Onder andere de spanning in Syrië, de Chinese economie en de zwakke dollar. Voor de laatste drie maanden van dit jaar schat de bank in dat de prijs van een vat Noordzeeolie toeneemt tot 60 dollar. Momenteel is dat 50 dollar. Deze prognose wordt ook voor de eerste helft van 2016 gehandhaafd.

Lees ook op Z24:
ABN Amro heeft 10 miljoen voor slimme apps

Mogelijk duizenden banen weg bij Rabobank

Zo dominant wordt de grootste bierbrouwer

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Amerika zet de toon op oliemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden