Inside: Granen & Grondstof

Kooplust tarwe zwakt af na aanslagen Parijs

17 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Grote verliezen maandag op de Matif in Parijs en in de Verenigde Staten kleuren ook al rode cijfers het bord. Waar daarvoor de aanleiding is, staat in deze analyse van DCA Voer.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandag was de eerste handelsdag na de terroristische aanslagen vrijdag in Parijs. Het effect daarvan mag niet worden uitgevlakt. De klap op de financiële markten begin deze week was klein, met uitzondering van aandelen gerelateerd aan de toeristische sector, maar op de granenmarkten was de kooplust ver te zoeken. Tarwe had daar het meest onder te leiden. Temeer omdat deze markt door de gebeurtenissen in Frankrijk al zwaar onder druk stond door de grote mondiale voorraden en de sluiting van twee grote graansilo’s in Frankrijk.

Matif tikt bijna laagste punt in vier weken aan

In Europa daalden de tarwemarkten maandag tot bijna het laagste punt in vier weken. Het decembercontract sloot op 176 euro per ton. Tarwe voor levering haven Rouen doet 166 euro per ton en dat is flink lager dan de 174 euro van vorige week. De redenen die voor deze prijsval naar voren komen zijn onder meer een matige export, technische vooruitzichten en de verwachtingen van een scherpe daling van de Oekraïense uitvoer, maar zeker ook de verdere verzwakking van de euro naar het laagste punt in zes maanden.

Ook in de Verenigde Staten en Australië prijsdalingen. Het decembercontract op de CBoT sloot maandag op 4.9400 dollar per bushel. Een daling van 1.75 cent ten opzichte van de handelsdag ervoor. De gewasconditie van Amerikaanse wintertarwe ziet er beter uit dan eerdere marktverwachtingen en ook de ruime wereldwijde voorraden werken een opleving tegen. Naast het USDA-vooruitzicht leiden ook de verbeterde Zwarte Zee-voorraden tot een verzwakking van de markt. Verder pakt de dollar niet goed uit voor de export.

Op de Zwarte Zee-markt weinig reuring. Oekraïne profiteerde vorige week van de gunstige omstandigheden voor de gewassen in winterrust gaan. Sneeuw in de belangrijkste teeltgebieden zal de jonge aanplant beschermen. Verder de tarwe-export vanuit Oekraïne en Rusland blijft op een vast niveau met 300.000 ton door Oekraïne en 470.000 ton door Rusland.

Dinsdag om 13.40 uur staat het decembercontract op de beurs van Parijs stabiel op 176 euro per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden