Inside: Granen & Grondstof

Amerikaanse maïsmarkt ontvangt positieve prikkel

13 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De stijgende koers van tarwe op de CBoT neemt ook die van maïs mee in zijn kielzog, al is de winst lager. Uit het meest recente Wasde-rapport blijkt dat de stemming vooral buiten de VS vandaan moet komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De VS heeft te maken met veel concurrentie vanuit Zuid-Amerika. Het USDA laat haar verwachting voor de korrelmaïsoogst in Brazilië ongewijzigd, op 81,5 miljoen ton. Het Braziliaanse overheidsstatistiekbureau Conab stelt de productie wel iets naar boven bij - met 265.000 ton - tot 27,76 miljoen ton. Het gaat hier om de eerste oogst van maïs. In Brazilië wordt namelijk tweemaal per jaar geoogst.

Opbeurend nieuws voor de termijnmarkt komt uit Zuid-Afrika. Daar lijkt de maïsoogst af te stevenen op het laagste niveau in negen jaar tijd. Een lange periode van droogte is hier de veroorzaker van. Het USDA zet in haar laatste Wasde-rapport de totale productie op 8 miljoen ton. Dat was vorige maand nog 12 miljoen ton! Vorig jaar bedroeg de oogst bijna 11 miljoen ton. Recente regenval brengt wel iets verlichting, zo wordt verwacht.

In de VS wordt gerekend met een eindvoorraad van 1,8 miljard bushel. 17 miljoen bushel meer dan vorige maand werd gedacht. Daarmee is de eindvoorraad de hoogste sinds seizoen 2005-06. Het gebruik van maïs voor ethanol blijft onveranderd, maar die voor zoetstof daalt juist. Ook de export bevindt zich op een laag niveau. Wereldwijd wordt een eindvoorraad van 208,9 miljoen ton verwacht. Dat is een record. De helft daarvan bevindt zich in China.

1,83

dollar

per ton ging de maïskoers omhoog na het Wasde nieuws op de CBoT

Na bekendmaking van het Wasde-rapport, op dinsdag 12 januari, kreeg de termijnmarktnotering op de CBoT direct een positieve prikkel. De koers steeg met 1,83 dollar per ton, tot 131,08 dollar per ton. Vorige week al kreeg de notering met een kleine koersstijging te maken. Aan de start van week 2 ging het echter weer net zo hard omlaag. Het is dus ook de vraag hoe lang het huidige sentiment aan zal houden.

Na overschakeling op het maart contract heeft de koers van korrelmaïs aan de Matif de weg naar boven weer gevonden. In één week tijd ging de notering van 146,50 naar 160,50 euro per ton. Maandag 11 januari leverde de koers weer iets in, om gisteren weer iets te verdienen. De notering sloot op 159,50 euro per ton. Momenteel (12:50) is dat een euro minder.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden