41 procent van alle bestellingen

Dubbele resistentie gemeengoed bij bietenteelt

15 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voor seizoen 2016 is de bietenzaadbestelling op 14 januari afgerond. Het ras Isabella van KWS is het meest gekozen. 19 procent van alle bestellingen bevatten dit ras. Veruit het meest populair is een resistentie tegen rhizomanie en het bietencysteaaltje.

41

procent

van alle rassen is resistent tegen rhizomanie en BCA

Bij 41 procent van alle bestellingen hebben bietentelers gekozen voor een ras dat resistent is tegen rhizomanie en het bietencysteaaltje (BCA). Daarna volgt enkel de rhizomanie resistentie (32 procent) en rhizomanie en rhizoctonia (26 procent). Rassen met een driedubbele resistentie bevatten krap 1 procent van de bestellingen. In alle segmenten is soms ook gekozen voor rhizomanie resistentie variant AYPR. Dit percentage bedraagt 17 procent.

Het rhizomanie en rhizoctonia resistente ras Isabella van KWS staat met stip op één. 19 procent van alle bestellingen zijn voor dit ras. KWS domineert de top elf in acht van de gevallen. De andere drie rassen komen bij BTS vandaan. Na Isabelle wordt de top drie door Florena KWS en BTS 990 opgemaakt. Als enige hebben zij een aandeel groter dan tien procent.

De overige 18 procent van alle bestellingen is verdeeld over 20 rassen die minder dan 2 procent zijn besteld. Het is echter mogelijk voor telers om bij te bestellen omdat in sommige depots nog voorraad leverbaar is.

Bietentelers die de afgelopen drie jaar een netto opbrengst hebben behaald van meer dan 75 ton kunnen in aanmerking komen voor stikstofdifferentiatie. Wordt mee gedaan aan deze regeling, dan mag tot 15 kilo extra stikstof worden gestrooid op de suikerbieten. De differentiatie geldt ook voor fritesaardappelen, tarwe en gerst. Aanmelden kan tot en met 15 mei.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden