Inside: Granen & Grondstof

Markt korrelmaïs ziet er eindelijk vriendelijker uit

30 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Factoren die de verkoop van maïs vanuit de VS hebben tegengehouden zien er eindelijk wat vriendelijker uit voor boeren en handelaren. Zo neemt de waarde van de dollar af en wordt door weersomstandigheden minder maïs in Zuid-Amerika geoogst en geëxporteerd. Zo komt het exportniveau boven verwachting uit.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks dat de handel op de CBoT in Chicago kalm verloopt stijgt de notering lichtjes. Analisten en handelaren wachten met spanning op de laatste dag van maart. Dan publiceert het USDA haar voorradenrapport voor alle graangewassen. Voor maïs is de verwachting dat de eindvoorraad een recordhoogte zal bereiken. Het oogstvolume komt uit op de op drie na grootste, zo wordt gedacht.

3,8

procent

daalde de waarde van de dollar tot nu toe dit jaar

Wat de export flink helpt is ondermeer de koers van de dollar, die de Amerikanen al zo lang parten speelt. Sinds het einde van vorig jaar is de koers 3,8 procent in waarde gedaald. Dat lijkt niet veel maar de dollar eindigt daarmee op zijn slechtste maand sinds eind 2010. Regen in Brazilië en Argentinië vertraagt daar de oogst en ook de export. De VS stapt graag in het gat dat wordt gecreëerd.

Net als in Europa houdt ook het weer de gemoederen iets bezig. Delen van Wyoming en het westen van Nebraska hebben met een flinke sneeuwstorm te maken, waar tot 12,5 cm sneeuw kan vallen. De zuidoostelijke staten hebben juist met overmatige regenval te maken en in het zuiden van de Great Plains is het nog steeds enorm droog. Dat heeft vooralsnog vooral effect op de tarwe, die ook lijdt onder strenge nachtvorst.

Op de CBoT weet de notering voor korrelmaïs steeds een kleine winst te boeken. In week 12 schommelde de slotnotering rond de 135 dollar per ton. Maandag 28 maart was dat ruim 136 dollar en dinsdag sloot het meicontract op 137,05 dollar per ton. Op zijn eerste handelsdag deze week sloot ook de Matif iets hoger. De prijs ging van 155,75 naar 157,25 euro per ton.

Ook vanmiddag (14:40) kleuren de borden in Chicago groen. De prijs voor het meicontract staat nu op 3,73 dollar per bushel. Een stijging van 25 cent. Ook het julicontract krijgt er 25 cent bij, tot 3,77 dollar per bushel. In Parijs is het sentiment juist iets negatief. Voor juni wordt daar 156,75 euro genoteerd en voor augustus 161,50 euro per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden