Inside: Granen & Grondstof

Sojabonen schakelen op CBoT nog een tandje bij

13 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Zoals verwacht is het nieuwste Wasde-rapport de sojamarkt gunstig gestemd. Op dinsdag sloot de beurs in Chicago wederom met winst. Daarmee blijft deze grondstof als enige in een positieve flow.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De bonen kregen steun van de prijsrally in sojameel dat op weg is naar de hoogte stand in drie maanden. Veel aandacht gaat ook uit naar palmolie in Maleisië waar de voorraadniveaus dalen naar de laagste niveaus in een jaar. Er wordt wel een sterkere productie opgegeven dan verwacht. Voor de prijzen betekent dat niet veel goeds; die zijn daar al voor de vierde handelssessie dalende.

Argentijnse teler over van soja naar maïs

Ook werd Amerikaanse soja wat aantrekkelijker dan die uit Brazilië die door duurdere olie en een sterkere real hogere kosten met zich mee brengt. Zoals verwacht heeft de Braziliaanse overheid de oogstprognose verlaagd naar 99 miljoen ton; dat was een maand geleden nog 101.2 miljoen ton. Het maartrapport van het USDA dacht aan 100 miljoen ton.

Een andere factor die invloed op de markt heeft, is de switch van Argentijnse telers van soja naar maïs vanwege agronomische uitdagingen. Na jarenlange sojateelt lijken granen weer in het gewassenpakket te worden opgenomen. De productie wordt geschat op 59.3 miljoen ton.

Dinsdag komt het USDA rapport met de sojabonenbalans. De markt gaat uit van een bijstelling naar beneden van de Amerikaanse voorraadniveaus, maar verwacht verder weinig spannende zaken. Al met al is de markt stabiel te noemen.

Update 13-04: De verwachtte bijstelling in het laatste WASDE-rapport is inderdaad werkelijkheid geworden. De Amerikaanse export nam met 15 miljoen bushel toe. Vooral China, Mexico, Iran en Bangladesh importeur duidelijk meer product. Het verbruik van zaaizaad neemt licht af, wat steun geeft aan het idee dat de teelt in Amerika lager uit zal komen. De eindvoorraad wordt nu ingeschat op 445 miljoen bushel. Een daling van 15 miljoen in een maand tijd.

De wereldsojaproductie blijft ongewijzigd staan op ruim 320 miljoen ton. Argentinië oogst naar schatting 500.000 ton meer maar, andere landen balanceren deze meeropbrengst. Ook China oogst naar verwachting minder soja. Als gevolg sloot Chicago gisteren op 344,01 dollar per ton. Een winst van bijna 3 dollar. De markt schakelt duidelijk een tandje bij.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden