Inside: Granen & Grondstof

Voorjaar VS valt ook in het water en steunt maïsmarkt

27 April 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het inzaaien van korrelmaïs in de Verenigde Staten kende de afgelopen weken een vliegende start. Een stormfront zorgt er daar eveneens voor dat de werkzaamheden stilvallen. Dat geeft de markt een beetje steun na de prijsval afgelopen donderdag.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In tegenstelling tot soja kwam de prijspiek op de CBoT voor korrelmaïs een dag eerder, op woensdag. Toen werd een slotkoers van 155,41 dollar per ton genoteerd voor het meicontract. Donderdag en vrijdag ging het naar beneden. De week werd afgesloten op een niveau van 146,35. Gunstige factoren ondersteunen de prijs echter op maandag, die weer een stapje omhoog weet te maken.

Er spelen twee factoren mee in de VS: export en weer

Er spelen twee factoren in de VS mee die de prijs steun geven. Zo is er meer export richting Brazilië. Exporteurs in het land hebben zoveel maïs uitgevoerd dat lokale afnemers bang zijn tekort te komen. Ze kopen daarom grondstof bij vanuit Amerika. In tegenstelling tot Argentinië is het weer in Brazilië droog en warm. Dat zorgt voor zorgen omtrent de tweede oogst van het seizoen. Echter, voor het zuidelijk deel van het land wordt wel regen voorspeld, waardoor wat verlichting wordt gebracht.

Het zaaien van maïs in de VS verliep in eerste instantie zeer voorspoedig. Volgens het laatste Crop Progress rapport van het USDA – gepubliceerd op maandag de 25ste – is momenteel een kwart van alle maïs gezaaid. Storm wordt echter verwacht in de Midwest - die voor de komende week veel regen met zich meebrengt - in de staten waar nu gezaaid wordt. Dat geeft de markt steun. Dinsdagmiddag kleuren de borden in Chicago groen. Het meicontract staat 1,40 procent in de plus en die van juli op plus 1,66 procent.

De Matif volgt getrouw het koersverloop in Chicago. Ook daar werd woensdag een hoogtepunt bereikt, van 155,25 euro per ton. De week eindigde uiteindelijk 4,75 euro/ton lager. Maandag krabbelde de notering voor het junicontract weer iets op tot 152,52 euro per ton. Dinsdagmiddag wordt eveneens een klein plusje gemaakt en ook het augustuscontract steeg iets in waarde, tot 166 euro/ton.

50

duizend

hectare neemt het Duitse areaal korrelmaïs af volgens het DMK

Het Deutsche Maiskomitee (DMK) schat in dat het Duitse areaal korrelmaïs dit jaar met 50.000 hectare af zal nemen ten opzichte van 2015. Dat betekent een areaal van 406.000 ha. Reden daarvoor zijn de lage marktprijzen en moeilijke oogstomstandigheden afgelopen najaar. Dat maakt de teelt onaantrekkelijk. Frankrijk heeft nog geen areaalschatting bekend gemaakt voor maïs.

In Centraal- en Oost-Europese landen is het zaaien van de maïs ondertussen volop aan de gang, daar waar dat in Duitsland nog maar mondjesmaat gebeurt. Echter, in Polen daalde het kwik tot -3c maandagnacht. Verre van ideale omstandigheden voor maïs. Ook in Nederland is reeds gezaaid maar zaadleveranciers raden dat – gezien de lage grondtemperatuur – voorlopig af. Pas wanneer die consequent op 15c zit is het raadzaam te gaan zaaien, zodat de groei onbelemmerd is. Ook in Oekraïne en Rusland wordt maïs gezaaid. De weersomstandigheden daar zijn zeer wisselend met zowel koud als warm weer en soms veel regenval.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden