Inside: Granen & Grondstof

Hogere maïsexport VS trekt markt niet uit het slop

11 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks dat de export van korrelmaïs en maïsproducten vanuit de Verenigde Staten is toegenomen wordt de prijs nog niet uit het slop getrokken. De future heeft nog veel goed te maken en het is de vraag of dit zal gaan gebeuren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het op dinsdag 10 mei verschenen Wasde-rapport blijkt dat de nieuwe eindvoorraad maïs in de VS iets lager uitkomt, op 1,8 miljard bushel. Wereldwijd wordt een eindvoorraad van 207,87 miljoen ton maïs verwacht door het USDA. Dat was vorige maand nog bijna 209 miljoen ton.

Er wordt getwijfeld aan de voorspelling van het USDA voor Zuid-Amerika

Analisten en handelaren menen dat het USDA geen goed beeld laat zien voor wat betreft de markt in Zuid-Amerika. Dat onderwerp houdt de notering van soja en maïs al tijden bezig. Als gevolg van aanhoudende droogte is de Braziliaanse maïsoogst bijgesteld van 84 naar 81 miljoen ton. In Argentinië is het juist extreme regenval die roet in het eten gooit. Het USDA verwacht daar een oogst van 27 miljoen ton, in plaats van de 28 miljoen ton die eerder werd verwacht. Blijft de huidige wereldwijde vraag in de benen, dan moet het gewas in Amerika zonder problemen kunnen groeien om aan de vraag te voldoen.

Volgens data van het Amerikaanse Census Bureau is in maart 171 miljoen bushel maïs uitgevoerd. Een stijging van 16 miljoen bushel ten opzichte van vorig jaar. Daarmee komt de totale export voor seizoen 2015-16 uit op 814 miljoen bushel. Een daling van 150 miljoen bushel. Dankzij een gunstig geprijsde dollar wordt de export echter in de benen gehouden. Het USDA schat in dat in de vijf weken tot 5 mei in totaal 223 miljoen bushel is geëxporteerd. Wederom een stijging ten opzichte van de vorige periode vorig jaar. Zoals het er nu naar uitziet komt de maïsexport tot september (einde marketingjaar) hoger uit dan gedacht door het USDA. Echter, het niveau blijft achter ten opzichte van vorig jaar.

3,6

procent

steeg de maïsprijs op de CBoT gemiddeld sinds maart

De export mag misschien beter lopen dan verwacht, dat geeft geen reden tot veel positivisme. Het volume komt lager uit dan vorig seizoen en de eindvoorraad blijft enorm. De prijs van maïs tussen april en mei steeg 3,6 procent tegenover 12 procent bij soja. Van de vraag vanuit Zuid-Amerika wordt weinig verwacht. Het Amerikaans areaal blijft zeer groot en een grote oogst wordt verwacht.

Op de eerste handelsdag in week 18 wist de CBoT koers zijn hoogste notering neer te zetten van 153,63 dollar per ton. Vervolgens ging het weer naar beneden. Na verschijning van het Wasde-rapport kreeg het koersniveau een positieve impuls. Gisteren – 10 mei – werd op 149 dollar per ton geëindigd. Ook vandaag kleuren de borden weer groen, bij afwikkeling van het meicontract. Voor mei 16 staat de prijs nu (11.15) bijna 11 procent hoger en voor het julicontract 12 procent hoger. Het septembercontract eindigt daar net iets onder.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden