ABF verwacht ook stijging

British Sugar verwacht stijging in winst

28 Februari 2017

Bietenverwerker British Sugar, onderdeel van Associated British Foods (ABF), verwacht een flinke stijging in de winst komend jaar. Vooral de hoge suikerprijzen, de lage bietenprijzen en de zwakke positie van de pond tegenover de euro wijzen hier op.

De bietenoogst in Engeland is een stuk lager dan in het voorgaande jaar. British Sugar verwacht dat er dit jaar net geen 900.000 ton wordt geoogst. Het bedrijf maakt echter gebruik van gecontracteerde prijzen voor één jaar. Dat in combinatie met de lagere bietenprijzen zal ervoor zorgen dat British Sugar alsnog een hogere omzet gaat boeken.

Ook de afschaffing van het Europese suikerquotum draagt bij een de verwachte winststijging. British Sugar verwacht dat zij haar oogstgebied met 30 procent kan vergroten naar ruim 100.000 hectare grond.

Moederbedrijf ABF verwacht ook een flinke winsstijging

Het moederbedrijf van British Sugar, Associated British Foods, doet ook buiten het Verenigd Koninkrijk goede zaken. ABF verwacht dat er bij Azucarera in Spanje bijna 385.000 ton aan suiker geproduceerd gaat worden.

Bij de Guadalete raffinaderij in Spanje wordt verwacht dat er 295.000 ton suiker wordt geproduceerd. In beide gevallen gaat om suiker geproduceerd uit bieten. De winst zal hier, volgens ABF, vooral voortkomen uit de hoge suikerprijzen.

Het bedrijf heeft in december vijf van haar rietsuikerfabrieken in China verkocht aan Nanning Sugar. Dit heeft Associated British Foods 297 miljoen pond opgeleverd. Daarnaast verwacht ABF dat de twee suikerbietenfabrieken in Zhangbei en Qianqi een recordproductie suiker gaan opleveren. Externe invloeden, zoals slechte weersomstandigheden, zouden volgens het Britse bedrijf niet op kunnen tegen de hoge suikerprijzen. Het bedrijf verwacht dus ook niet dat dit de winst zal gaan drukken.

De Afrikaanse suikerproducent Illovo heeft zich goed herstelt na de slechte weersomstandigheden van vorig jaar. Hierdoor viel de oogst vorig seizoen erg tegen. Er wordt verwacht dat Illovo zich dit jaar verder gaat herstellen en dat er 1,7 miljoen ton aan suiker geproduceerd gaat worden.

De organisatie verwacht wel dat er het komende jaar nog flinke tekorten aan suiker blijven bestaan. De aangescherpte regels vanuit de Europese Unie rondom de bevoorrading van suiker zullen ervoor zorgen dat de prijzen hoog blijven. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Aangeboden door Bayer CropScience

'Onkruidbestrijding in bieten meer op gevoel'

Inside Aardappelen

Goede oogst maakt krimp Belgisch areaal beetje goed

Nieuws Suikerbieten

Bieten in VK niet opgehaald door logistiek drama

Nieuws Suiker

India wil hogere suikerprijs te gelde maken

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief