Saoedi-Arabië neemt naar verwachting, in marketingjaar 2017-2018, meer tarwe en maïs af op de wereldmarkt. Althans, dat is de prognose van het USDA. De reden daarvoor is een groeiende vraag vanuit de veevoersector en humane consumptie. De achtergrond daarvoor moet bij de Islam worden gezocht.
Het Saoedi-Arabische USDA-kantoor in Riyadh schrijft in een prognose dat de import van korrelmaïs naar verwachting tot recordhoogte gaat stijgen. Het zet de totale import voor seizoen 2017-2018 op 4,3 miljoen ton. Dat is een stijging van 400.000 ton ten opzichte van voorgaand seizoen. Ook de import van maaltarwe zet een record neer, namelijk 3,7 miljoen ton dit marketingseizoen. Dat houdt een stijging in van 200.000 ton ten opzichte van voorgaand seizoen.
Lagere binnenlandse productie
Zowel de vraag naar voer- als maaltarwe stijgt in Saoedi-Arabië. Het land verlaagt de eigen productie omwille van waterbesparende maatregelen. Een groei in de bevolking zweept de vraag naar maaltarwe op. Het leeuwendeel van de import is harde tarwe, grotendeels afkomstig uit Duitsland en Litouwen. Het USDA verwacht dat ook een boost in toerisme ook de tarweconsumptie verhoogd.
Islamitische toeristen
Jaarlijks trekt het Arabische land 8 miljoen Islamitische toeristen die de regio Mecca Al-Mukarama bezoeken voor hun Oemrah-bedevaart. De overheid heeft de doelstelling dit aantal tot 15 miljoen te verhogen in 2020 en zelfs tot 30 miljoen in 2030, schrijft het USDA. De vraag naar tarwebloem en andere voedselproducten stijgt hierdoor fors, zo verwacht het USDA.
Minder eigen veevoer
De stijging bij de import van korrelmaïs heeft zijn achtergrond bij de veevoermarkt. Het land gebruikt namelijk steeds minder gerst in veevoeders. Daarnaast daalt de productie van ruwvoer vanwege de eerder genoemde watertekorten. Zo is minder water voor beregening beschikbaar.
Veevoederfabrikanten gebruiken minder gerst, omdat de vraag vanuit de veehouderij zich richt op krachtvoer, vanwege het prijsniveau en de voedingswaarde. Het minderen van de gerstimport en minder ruwvoer zorgen gezamenlijk voor interesse in alternatieven, zoals korrelmaïs en voertarwe.
Maïs is vooral populair bij de pluimveesector in Saoedi-Arabië. Ongeveer 60 procent van al het pluimveevoer bestaat uit maïs. Daarnaast wordt het veel gebruikt door veevoerfabrikanten en melkveebedrijven in hun rantsoenen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.