Matif initiatiefnemer

Europese future voor suiker start eind 2017

2 Mei 2017 - Clarisse van der Woude

Naast de 2 termijnmarkten voor suiker, New York 11 voor ruwe suiker en London 5 voor witte suiker, komt er een eind 2017 een specifieke Europese suikerfuture.

Euronext heeft via hun dochter Matif vergevorderde plannen, zo blijkt uit de aantekeningen van het Brussels suikeroverleg van donderdag 27 april. De Matif wordt een notering in euro’s voor de levering van witte suiker in Europa. Dit kan zowel biet- als rietsuiker zijn. Qua expiratiedata gelden maart, mei, augustus en december. Dat is gelijk aan London 5. 

Realtime handel
De Matif, die al contracten voor granen en koolzaad aanbiedt, zal met actieve marketmakers werken, zodat er direct gehandeld kan worden en er "realtime"-prijzen zijn. Het is mogelijk om te handelen in futures voor de komende 2 jaar. 

Suikermarkt wordt transparanter en risico’s zijn af te dekken

De Parijse beurs gaat ervan uit dat akkerbouwers er gebruik van gaan maken, omdat ze al ervaring hebben met futures voor tarwe, maïs en koolzaad. Er is wel een verschil met graan en koolzaad; de akkerbouwer kan de suiker namelijk niet fysiek leveren. Voor de akkerbouwer zal het dus altijd cash settlement zijn. 

Goed nieuws voor suikerverwerkers
De futuremarkt is goed nieuws voor de MKB suikerverwerkers. Voor hen wordt de markt transparanter. Ze kunnen hun risico’s afdekken, wanneer ze contracten afsluiten met supermarkten voor de levering van producten. Euronext begon 18 maanden geleden met de voorbereidingen. Hier zijn ook de suikerfabrieken, handelaren en suikerverwerkers bij betrokken. De verwachting is dat de futuremarkt voor Europees suiker eind van dit jaar van start gaat.

Invulling cruciaal
Suikerhandelshuis Limako maakt gebruik van de beurzen in Londen en New York. Of het initiatief van Euronext een goed idee is, kan directeur Daniël Kerkhof nog niet zeggen. 'Dat hangt helemaal af van de uitvoering. De invulling is cruciaal; die bepaalt of het beoogde doel wordt gehaald en of het instrument gaat werken.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden