Inside: Granen & Grondstof

Granenpools Agrifirm presteren marktconform

1 Juni 2017 - Clarisse van der Woude

In lastige marktomstandigheden lukte het Agrifirm Plant het afgelopen verkoopjaar om goed mee te komen met de granenpools. Maar te midden van grote mondiale oogsten, bleven de prijzen op een laag niveau hangen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van granen stond de afgelopen maanden onder druk vanwege het grote wereldwijde aanbod. Dat meldt Agrifirm in haar eindafrekening over de pools van oogst 2016. De coöperatie kan niet anders dan concluderen dat het al met al geen spannend graanjaar is geworden.

Lage EU-opbrengsten hielden prijs na oogst overeind

Tarwemarkt zonder grote schommelingen
De graanmarkt heeft dit seizoen voortdurend onder de druk van een groot beschikbaar oogstvolume gefunctioneerd. Weliswaar lagen in West-Europa de opbrengsten op een laag niveau, maar in het Zwarte Zeegebied en ook in Noord-Amerika werden er goede opbrengsten gehaald. Begin 2017 bleek dat ook Australië hoge opbrengsten binnen haalde.

Grote prijsfluctuaties waren er dit seizoen niet. Dat we in West-Europa lagere opbrengsten hebben gehad dan gemiddeld, heeft ervoor gezorgd dat de prijs na de oogst niet helemaal is weggezakt en nog een lichte stijging vertoonde.  

De poolprijs voor baktarwe met voorschot bedraagt uiteindelijk 160,10 euro, zonder voorschot 163,25 euro. De bewaarpool is afgesloten op een gemiddelde prijs van 174 euro per ton. Voertarwe komt uit met voorschot op 155,10 euro, zonder voorschot 158,25 euro en in de bewaarpool geldt een prijs van 169 euro.

Dit jaar amper gerst naar China

Vraag naar gerst gering 
De gerstmarkt volgt praktisch altijd de bewegingen van de tarwemarkt. Wat opvalt is het verschil in verkoopprijs tussen tarwe en voergerst: die was dit jaar opvallend groot tot bijna 25 euro per ton.

Een ander verschil is in tegenstelling tot tarwe dat de vraag naar gerst erg beperkt was. China was altijd een grote importeur van gerst, maar daar is dit jaar amper gerst naar toe gegaan. De voorraden stapelden zich dan ook op en drukten de prijs. Daarnaast heeft de slechte kwaliteit gerst die veel vanuit Frankrijk en België werd verkocht ook geen goed gedaan aan de prijsvorming in Nederland.

Dat leverde een prijs op in de basispool van 138 euro voor voergerst met voorschot. Zonder voorschot geldt er een poolprijs van 141 euro, de bewaarpool komt op 142,50 euro.

Premie voor brouwgerst
Agrifirm wist voor brouwgerst een premie te realiseren wat de poolprijs voor premium brouwgerst zet op 160 euro met voorschot. Zonder voorschot is een prijs gemaakt van 163 euro. Dezelfde bedragen gelden overigens voor whiskygerst. Brouwgerst standaard levert met voorschot 158 euro op en zonder voorschot 161 euro. Winterbrouwgerst middelde op 148 euro met voorschot en 151 euro zonder.

1,50

euro

ledenvoordeel per ton

Ledenvoordeel en premie's 
Leden krijgen bovenop de genoemde prijzen een ledenvoordeel van 1,50 euro per ton. Deelnemers aan de basispool, zonder voorschotten, ontvangen 3 procent rente over niet-uitgekeerde voorschotten. Dat betekent een premie van 3,15 euro per ton tarwe of 3 euro per ton gerst. Voor 2017 is het rentepercentage opnieuw vastgesteld op 3 procent.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden