Inside: Granen & Grondstof

Telers tevreden met oogst wintergerst

27 Juni 2017 - Niels van der Boom

Misschien is het wel een record. Op 20 juni werd in Zuidwest Nederland gestart met de oogst van wintergerst. Zo vroeg al met de combine het land in. Dat kan toch geen goed teken zijn? De eerste geluiden laten echter iets anders horen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2014 begon de oogst van wintergerst ook zeer vroeg. Op 24 juni werd er al gerst geoogst. Dit jaar gingen enkele akkerbouwers daar 4 dagen overheen. De eerste gerst kwam bij CZAV op 20 juni binnen op het Zeeuwse eiland Tholen. Het betrof een perceel zeer vroeg gezaaide gerst, voor half september, die zich goed heeft ontwikkeld. Ook in België werd op 20 juni gerst geoogst.

6,5-9,5

ton/ha

varieert de opbrengst van vroege wintergerst

Gerst van lichte grond
In de loop van de week is meer gerst geoogst door akkerbouwers. Voornamelijk in het zuiden (Zeeland en Limburg) maar ook in Flevoland is een enkel perceel gedorst. “De gerst die nu is geoogst komt voornamelijk van percelen lichte grond die wat zijn verdroogd”, legt CZAV’s hoofd-granen Rien Fieman uit. “Opbrengsten variëren van 6,5 tot 9,5 ton per hectare, afhankelijk van of de gerst is verdroogd. Hectolitergewichten liggen op een gemiddeld niveau van 62-63. Dat is beter dan vorig jaar en in lijn met de handelsnormen.”

Voorspellende waarde
Heeft de oogst van gerst ook een voorspellende waarde in zich voor de komende tarweoogst? Volgens Fieman is die lijn niet direct door te trekken: “De tarwe heeft nog minimaal een maand te gaan. Er kan nog van alles gebeuren. Wel weten we dat in droge jaren de kwaliteit nooit tegenvalt. Op de lichte gronden zien we dat er schade door droogte is. Voor de opgevende kleigronden verwacht ik een goede oogst. Ook zomergraan, vooral op lichte grond, kan door droogte tegenvallen.”

Gezien de droogte een meevaller
Vanwege de droogte had teler Nils van Tilbeurgh uit Oud-Vossemeer er minder van verwacht, maar de gerstopbrengst valt hem alles mee. “Over 10 hectare kom ik op een gemiddelde opbrengst van 10.4 ton per hectare en een hectolitergewicht van rond de 60. Gezien de uitzonderlijke droogte, de laatste maanden is hier zeer weinig regen gevallen, valt mij dat niet tegen.” De afgelopen 3 jaar haalde de teler een gerstopbrengst van rond de 10 ton op de lichte kleigrond. 

Opvallend is verder het uitzonderlijk vroege oogsttijdstip; Van Tilbeurgh startte dinsdag 20 juni. “Ik had extreem vroeg gezaaid en kon extreem vroeg oogsten. Voor de langste dag zelfs, dat doe je zomaar niet.” Nu de wintergerst eraf is, is het wachten tot hij graszaad en wintertarwe kan oogsten. “In tarwe zien ik wel veel verdrogende plekken. Ik verwacht hier een minder goede opbrengst, omdat de ontwikkeling van de korrel precies op het moment dat het dagenlang heet was plaatsvond. Bij gerst zat er in dat stadium wat meer vocht in de grond.”

Deze week wordt de oogst hervat

Oogst hervat
CZAV verwacht in de eerste helft van deze week opnieuw wintergerst te ontvangen. “Zaterdag hebben we in Zeeland wat regen gehad. Zondag droogde het weer hard", laat Fieman weten. “We zien nu weer wat actie in het land. Akkerbouwers willen graag maandag en dinsdag de gerst oogsten. De voorspellingen voor de tweede helft van de week zijn minder, waardoor nu haast wordt gemaakt.”

Wat doet de opbrengst?
Afgelopen jaar kwam de opbrengst zo’n 20% lager uit, bij CZAV klanten, dan in voorgaande jaren het geval was. Dat was deels aan een laag hectolitergewicht te wijten. Ook in Duitsland lag het opbrengstniveau fors lager. Daar was een gebrek aan zonuren grotendeels de oorzaak. De hoofdoogst van wintergerst in heel het land, moet nog beginnen. Blijft het wisselvallig, met regelmatig een bui, dan kan dat nadelig voor de hectolitergewichten uitpakken.

Eerste tarwe signalen
In het zuiden van Frankrijk zijn boeren inmiddels begonnen met de oogst van wintertarwe. De eerste geluiden over de kwaliteit zijn positief. Een groot verschil met het noorden van het land, waar de korrelvulling nog niet is afgerond. Analisten denken dat de hitte zijn tol eist op de tarwe. De Franse oogst voor zachte tarwe wordt ingeschat op 35,5 tot 36,5 miljoen ton. Dat betekent een hectareopbrengst van 6,85 tot 7,10 ton/ha. Het vijfjarig gemiddelde bedraagt 7,10 ton/ha. Wordt 2016 niet meegerekend, dan komt het gemiddelde op 7,52 ton/ha.

Coverfoto: Vincent Coolbergen (@VCoolbergen).

Meer (historische) informatie over beursnoteringen voor granen? Bezoek de Database. U kunt ook de actuele termijnmarkt in Parijs en Chicago volgen hier.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden