Niet de zoveel besproken Franse oogst, maar de opbrengstvermindering in Italië en Spanje zijn de oorzaak van de kleinere Europese tarweoogst. Daarbovenop komt de daling in Oekraïne, zo blijkt uit het meest recente MARS-bulletin van de Europese Unie.
Volgens de commissie komt de hectare-opbrengst van zachte tarwe 00.5 ton lager uit, op 5.86 ton per hectare. De bijstelling komt op een moment dat er flinke zorgen zijn over de impact van de droge en hete weersomstandigheden op de Franse oogst, de grootste in de EU. Toch is de Franse schatting voor tarwe nog op 6.77 ton per hectare gehouden, wintergerst is naar boven aangepast met 0.41 ton per hectare naar 6.17 ton.
Lager korrelgewicht
Mars richt zich in zijn rapport meer op de schade van het exceptionele warme en droge weer in een aantal andere landen. Dit betreft Italië, dat de zachte tarweopbrengst met 0.44 ton er hectare ziet slinken tot 5.37 ton per hectare. De temperaturen stonden vanaf 11 mei in bijna het gehele land constant boven het gemiddelde. Hierdoor bleef het korrelgewicht achter.
Wintergranen hard geraakt
Voor Spanje zijn de zachte tarwe vooruitzichten met 0.31 ton per hectare verder gekrompen naar 2.66 ton oer hectare. Daarmee zakt de oogst 31 procent onder die van vorig jaar. De bijzonder droge condities tijdens het groeiseizoen hebben de verwachtingen voor de wintergranen hard geraakt. Volgens het bureau behoren de temperatuurstatistieken in Portugal en Spanje in mei en juni tot de hoogste van de afgelopen 4 decennia. Voor tarwe en gerst kwam dat precies op het moment dat de korrelvulling plaatsvond.
Franse oogst lager ingeschat
Overigens is de Franse oogstverwachting nog 26% hoger dan vorig jaar toen de aanhoudende tegen de oogst zwaar toetakelde en maar iets onder het gemiddelde resultaat van 7.07 ton per hectare. Maar, zo stelt de commissie, de oogst kan door de recente temperatuurstijging nog lager uitpakken.
Vorstschade in de Oekraïne
Verder verlaagde Mars de tarwe verwachtingen voor Oekraïne met 0.37 ton per hecatare naar 3.91 ton per hectare. Terwijl de zorgen over mogelijke vorstschade wegebben, beïnvloedt een regentekort in centraal Oekraïne de wintergranen en zomergerst negatief. Voor Rusland zijn de opbrengstvooruitzichten lager dan die van het vorige recordjaar, maar nog steeds goed.