Veel hindernissen

Suiker Unie houdt achterdeur voor biosuiker open

17 Juli 2017

Ondanks dat diverse Europese landen biologisch geteelde suikerbieten verwerken, of dit voornemens zijn, zegt Suiker Unie in Nederland geen concrete plannen te hebben voor biosuiker. Dat bevestigt de suikerproducent tegenover Boerenbusiness. Echter, de achterdeur blijft open staan en de teelt afschrijven doet Suiker Unie niet.

Eind vorig jaar maakte Nordzucker bekend in 2017 met de biologische teelt van suikerbieten te beginnen. In Oostenrijk loopt een soortgelijke proef en recent werd bekend dat Franse telers er ook wel heil in zien. Ook in Nederland wordt op kleine schaal suikerbieten geteeld, als grondstof voor de productie van appelstroop. De kans dat Suiker Unie op industriële schaal suiker gaat winnen uit biologisch geteelde bieten is echter klein.

Op korte termijn zien wij geen mogelijkheden

Deur niet sluiten
Douwe Monsma, eigenaar van biologisch landbouwbedrijf NZ27 in Zeewolde, teelt suikerbieten voor de productie van appelstroop. Het areaal hiervoor neemt licht toe. Monsma zegt ook met Suiker Unie te hebben gesproken over de teelt van biologische suikerbieten. Vooralsnog kwamen daar geen concrete plannen uit. Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie, bevestigt het verhaal, maar laat ook weten dat het bedrijf geen concrete plannen heeft om weer in de biologische suiker te stappen. “We sluiten de deur niet volledig, maar zien op de korte termijn nog geen mogelijkheden”, zo vat Sikken kort samen.

Verwerking een probleem
Suiker Unie heeft in het verleden voldoende ervaring opgedaan met de biologische teelt van bieten en leergeld betaald. In 2004 werd met de teelt gestopt. Eén van de bottlenecks is het verwerken van de bieten. De 2 Nederlandse fabrieken zijn ingesteld op het verwerken van enorme volumes. Een relatief kleine hoeveelheid biobieten, in het verleden ging het om 12.000 ton, is niet rendabel en lastig in te plannen. “De bieten werden dan voor de reguliere campagne uit verwerkt”, legt Sikken uit. “Volgens mij is Südzucker nooit gestopt met de biologische bietenteelt. Zij verwerken de bieten in hun kleinste fabriek, voor de start van de reguliere campagne. Nordzucker heeft, meen ik, soortgelijke plannen. Het initiatief uit Frankrijk is mij onbekend. Er zijn alternatieve manieren mogelijk voor de suikerproductie op een kleine schaal, maar die moeten allemaal nog verder worden uitgewerkt.”

Bladschimmels kunnen een groot probleem vormen

Saldo is cruciaal
Of de markt inderdaad rijp is voor biosuiker, daar durft Sikken geen uitspraken over te doen. Hij ziet kansen en bedreigingen: “Om de bietenteelt interessant te maken moet je concurreren met het saldo van groentegewassen. Het is de vraag of dit lukt. Daarnaast zijn bladschimmels, die we de laatste jaren steeds vaker signaleren, wel een uitdaging voor de biologische teelt. Vanuit dat oogpunt is het vroeg verwerken, voor de campagne uit, zo gek nog niet.”

Dit artikel is een reactie op: Is de tijd rijp voor biologische suikerproductie?

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief